Fudbal

RUŠI SE LEGENDARNI STADION Novo zdanje će koštati preko milijarde evra

Čuveni stadion "San Siro" će u narednim godinama biti uništen kako bi na istom mjestu bilo izgrađeno moderno zdanje koje će dijeliti dva milanska fudbalska giganta.

RUŠI SE LEGENDARNI STADION Novo zdanje će koštati preko milijarde evra
FOTO: D.DRAGICEVIC/ RINGIER

Još od 1947. godine, “San Siro” predstavlja jedan od fudbalskih simbola, ne samo u Italiji, već i u svijetu. Odiše istorijom, svojevrsnom ljepotom, ali i starošću. Godinama unazad se govori o zajedničkom projektu dva milanska kluba kako bi stari stadion zamijenili novim i on polako ugleda svoje svetlo dana.

Projekat će zvanično otpočeti 2024. godine u cilju da se u sezoni 2027/28 stadion po imenu “Katedrala” otvori i ugosti prve posjetioce. Potom će uslijediti druga faza njegovog građenja koja će trajati najkasnije do 2030. godine, ali će mečevi moći neometano da se odvijaju. On će biti izgrađen na mjestu današnjeg “San Sira” i donosiće znatno više novca.

Naime, prema početnim projekcijama, od sponzora, reklama, prodaja pića, dresova i prava na ime stadiona, ukupni prihod biće 160.000.000 evra što će dva kluba ravnopravno podijeliti.

Stadion će primati 65.000 navijača, koliko otprilike može da stane i na “San Siro”, a čitav projekat će koštati 1.300.000.000 evra.