Fudbal

SKANDAL NA FINALU KUPA Hrvati nastavili sa ustaškim pozdravima, na terenu bilo i Srba (VIDEO, FOTO)

Brojni navijači Sidnej junajteda 58, drugoligaša koji je senzacionalno stigao do finala Kupa Australije, gdje ih je savladao Makartur sa 2:0, uzdignutih desnih ruku uzvikivali su "Za dom spremni" u meču za trofej na Vestern Sidnej Stadionu.

SKANDAL NA FINALU KUPA Hrvati nastavili sa ustaškim pozdravima, na terenu bilo i Srba (VIDEO, FOTO)
FOTO: GEORGE CLARKE/TWITTER/SCREENSHOOT

Nakon što su tribine završile uzvikivanje i salutiranje ustaškim pozdravom, pri čemu je jedna počela sa “Za dom”, a druga odgovorila “Spremni”, aplaudirali su jedni drugima.

Akteri meča bili su i fudbaleri srpskog porijekla, među njima svakako najpoznatiji Aleksandar Šušnjar, reprezentativac Australije. Šušnjar je rođen u Pertu u srpskoj porodici, igrao je za kadetsku reprezentaciju Srbije, kao i nekoliko evropskih timova među kojima su Ekranas, Lijetuva, Teplice, Mlada Boleslav, Žilina.

Sidnej junajted je klub hrvatskih iseljenika u Australiji. Osnovan je 1958. pod imenom Sidnej Hrvatska, ali je krajem osamdesetih promjenio ime jer Australija više nije dozvoljavala nacionalni znak u nazivima klubova. Postao je prvi drugoligaš u istoriji koji je stigao do finala kupa u toj zemlji.

Sidnej junajted je imao nevjerovatan put do finala. Bio je autsajder u svakoj fazi osim u prvom kolu, ali je nokautirao sve svoje protivnike do finala, uključujući dramatične šampione Premijer lige Vestern junajted i Brizbejn Roar.

U finalu je takođe igrao protiv favorita, ali u svom gradu. Zato ga je gledalo dosta domaćih Hrvata, od kojih su mnogi podržali klub uz vapaj zločinačkog i izdajničkog ustaškog režima, piše Sportal.