Fudbal

UŽASNE SCENE U ZADRU Uvrede na račun Srba, meč prekinut zbog rasizma

Prijateljska utakmica hrvatskih klubova Zadra i Šibenika prekinuta je u 65. minutu zbog rasističkog ispada domaćih navijača i to pri vođstvu gostiju od 4:2.

UŽASNE SCENE U ZADRU Uvrede na račun Srba, meč prekinut zbog rasizma
FOTO: SCREENSHOT

Meč, inače velikih rivala, nije mogao da se odigra do kraja zbog nacionalističkih i rasističkih ispada publike. Prvo je vrijeđanje pretrpio igrač Šibenika Tin Matić povicima “Matiću, Srbine”, a nešto kasnije se na tapetu navijača Zadra našao Markos Mina, kome su upućivali majmunske krike, gađali ga bananom, a na kraju i ubacili staklenu flašu na teren. Meč je prekinut u 65. minutu, a igrači su se povukli u svlačionice.

– U ime svih Zadrana ovim putem se izvinjavam Šibeniku i Markosu Mini za ovaj sramotni ispad dijela gledalaca. Moram naglasiti kako to nisu naši navijači i da ovakvom ponašanju nema mjesta na sportskim terenima. Oštro osuđujem i zgrožena sam ovim činom i napravićemo sve potrebno kako bi se otkrili počinitelji ovog incidenta- poručila je predsjednica zadarskog kluba Iva Bokanović.

Šibenik, inače član najvišeg ranga hrvatskog fudbala, prepričao je da su se desile “zabrinjavajuće scene”.

– Od prvog minuta gledaoci koji su prisustvovali utakmici su počeli da vrijeđaju igrača HNK Šibenika na nacionalnoj osnovi uzvikujući, citiramo: ‘Matiću, Srbine.’ Nakon toga uslijedilo je vrijeđanje i omalovažavanje igrača HNK Šibenika Markosa Mine na rasnoj osnovi, upućujući pogrdne zvukove (hukanje) prema njemu. Sve je kulminiralo bacanjem banana i naposljetku staklene flaše prema igraču na terenu, usred čega je utakmica i prekinuta u 65. minuti odlukom sudija”, zaključuje se u njihovom viđenju cijele situacije i sada se čeka oštra reakcija HNS.