Fudbal

BENFIKA RAZBILA KASU Turski vezista postao najskuplje pojačanje u istoriji tima sa La Luža

Probala je Benfika zimus ali nije uspjela.

Kokdžu sa loptom
FOTO: OLAF KRAAK/EPA

Turski vezista Orkan Kokdžu iz Fajenorda će postati najskuplje pojačanje u istoriji lisabonskog velikana.

Benfika će Fajenordu za Kokdžua platiti obeštećenje u visini od 30.000.000 evra plus se obavezala da će holandskom klubu pripasti i 20 odsto od narednog transfera igrača. Kokdžu će potpisati ugovor do 2028. uz fiksnu otkupnu klauzulu u visini od 120.000.000 evra.

Pročitajte još

Iako su neki Benfikini ulazni transferi koštsali i više, suština je da portugalski gigant nikada fiksno nije isplatio veće obeštećenje od ovog za Kokdžua. Prošlog ljeta je Benfika za Enca Fernandeza platila River Plejtu fiksno 10.000.000 evra za 75 odsto ugovora. Kasnije je dodala još 8.000.000 evra od ostvarenih bonusa. Na kraju je prilikom Encovog transfera u Čelsi argentinskom klubu pripalo 25 odsto njegovog dijela ugovora što je ukupnu visinu transfera popelo na 44.250.000 evra. Ali suštinski je sa Benfikinog računa otišlo 18.000.000. Zvanično se i dolazak Darvina Nunjeza vodi skuplje, ali suštinski je Benfika platila Almeriji 24.000.000 evra dok je španski klub dodatnih 10.000.000 evra dobio na ime procenata prilikom prelaska Urugvajca u Liverpul.

Ipak, kada je Kokdžu u pitanju, Benfika je probila limite. Turčin rođen u Holandiji je ponikao u Fajenordu i pet sezona nosio dres kluba sa De Kajpa. Bio je jedan od ključnih igrača u posljednje dvije uspješne sezone otkako je trener Arne Slot preuzeo kormilo holandskog kluba. Prošlog ljeta mu je data i kapitenska traka.

Kada je Benfika zimus prodala Enca Fernandeza, trener Rodžer Šmit je insitirao da Kokdžu dođe na njegovo mjesto. Benfika je bila spremna da plati ali Fajenord nije želio da usred borbe za titulu ostane bez plejmejkera i najboljeg igrača. Ispostavilo se da je izostanak zamjene za Argentinca skupo koštao Benfiku u nastavku sezone u Ligi šampiona.

Sada je lisabonski klub konačno ispunio želju Rodžeru Šmitu. Kokdžu je vrlo brzo pristao na ponudu zadovoljan onim što mu je njemački trener ispričao i kako ga vidi u rimu Orlova. Ponovo će igrati na sredini terena u tandemu sa norveškim vezistom Frederikom Aursnesom koji je ljetos prešao iz Fajenorda u Benfiku za 13.000.000 evra i ostavio odličan utisak, navodi Mocart sport.

Kokdžu će do kraja nedjelje obaviti ljekarske preglede i parafirati ugovor do 2028. prema kojem će zarađivati 3.000.000 evra po sezoni.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije