Sport

BETON SUPERLIGA Inicijativa iz Banjaluke oduševila Evropu

Fudbalsku i sportsku Evropu uzdrmala je informacija da 12 evropskih klubova osnivaju "Superligu“ i da gotovo sigurno mijenjaju sliku evropskog fudbala koja se gradila decenijama.

BETON SUPERLIGA Inicijativa iz Banjaluke oduševila Evropu
FOTO: BETON SUPERLIGA

Ova informacija nije naišla na odobravanje čak ni trenera i igrača klubova koji su pokretači ideje, pa su tako Jirgen Klop i Džejms Milner kritikovali ovu zamisao koja bi napravila veliki jaz.

Najkonkretniji potez za sada je povuklo nekoliko evropskih niželigaša, koji će osnovati “Beton Superligu“ , takmičenje u kojem neće biti bitan novac, već druženje, pravi fudbal, povezivanje, humanitarni rad i razmjena iskustva u poljima fudbalske organizacije, marketinga i svega ostalog što bi trebalo da fudbal čini boljim.

Nakon šaljive inicijative FK Rekreativo iz Banjaluke na Tviteru, inicijativu je krajnje ozbiljno prihvatio srpski klub FK Miljakovac, nedavno osnovan klub sa humanitarnom misijom, kao i FK Osogovo, makedonski drugoligaš, ali i FK Vardar, najpoznatiji klub iz Sjeverne Makedonije.

Podrška osnivanju “Beton Superlige“ došla je čak i iz “kolijevke fudbala“ od FK Junajted Mančester, kluba iz Mančestera koji su osnovali navijači nakon kupovine Mančester Junajteda od strane braće Glejzer i koji je popularan širom svijeta.

Inicijativu je podržao i FK Fairant iz Krakova, poljski niželigaš, a mnogi klubovi se tek javljaju, tako da će ova liga i inicijativa biti sve brojnija i brojnija. Takmičenje će već imati himnu.

U planu je da se klubovi povežu na svim nivoima, i kada okolnosti dozvole čak i posjete jedni druge, odigraju humanitarne mečeve i pokažu pravu suštinu fudbala, danas uveliko zaboravljenu, objavio je Sportklub.