Sport

BiH BILJEŽI LOŠE REZULTATE Javnost tresu spekulacije o povratku Vranješa u reprezentaciju

Niz loših rezultata reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2020 smanjio je povjerenje javnosti u veće uspjehe na međunarodnoj sceni.

BiH BILJEŽI LOŠE REZULTATE Javnost tresu spekulacije o povratku Vranješa u reprezentaciju
Foto: Olivier Hoslet/EPA

Dešavale su se loše situacije jedna za drugom. Nakon neuspjeha u dva ciklusa kvalifikacija, za evropsko i svjetsko prvenstvo, sa, mnogi će reći, nikad kvalitetnijim timom, navijači BiH su se ipak nadali da bi ove kvalifikacije mogle biti naše.

Tome su dodali i uspješne nastupe reprezentacije u Ligi nacija, gdje je fudbalska reprezentaija BiH bila uspješnija od Austrije i Sjeverne Irske, i plasirala se u prvu grupu Lige nacija. Sve je djelovalo kao da je reprezentacija konačno stabilna.

Međutim, desio se ambis u kvalifikacijama za EURO 2020. Prvo su momčad teško savladali Armeniju, zatim ispustili pobjedu protiv Grčke. Finska ih je nadigrala, Italija preokrenula rezultat, uprkos dobroj igri i vodstvu. Šlag na tortu bio je poraz protiv Armenije od 4:2.

Nakon tog poraza, selektor Robert Prosinečki je saopštio da podnosi ostavku, da bi istu povukao nakon sastanka sa Izvršnim odborom Fudbalskog saveza BiH

Postavlja se pitanje koji je problem u reprezentaciji BiH.

Ono što je jasno je da je odbrana nacionalnog tima daleko najslabija tačka. Još od odlaska Mensura Mujdže, BiH nema stabilnog desnog beka. Iako perspektivan, Darko Todorović je isuviše mlad da bi se od njega  očekivalo da se etablira kao jedan od stubova odbrane, a Ermin Bičakčić koji je po vokaciji stoper i poziciju desnog beka može samo “zakrpiti” po potrebi.

Navijači su nezadovoljni situacijom, a navodno su se pojavile i spekulacije da bi se Ognjen Vranješ mogao vratiti u reprezentaciju. Da li će se to desiti?

Neuspjesi reprezentacije su krenuli otprilike u isto vrijeme kada je Ognjen Vranješ otjeran iz reprezentacije, nakon niza skandala.

Podsjećanja radi, prvo su u javnost izašle njegove sporne tetovaže, nakon čega su se najvjerniji navijači fudbalske reprezentacije BiH okrenuli protiv njega. Zatim odbijanje da slavi pobjedu protiv Austrije sa BH Fanatikosima. Dešavale su se konstantne prepirke na relaciji BH Fanatikosi Vranješ, njegove provokacije putem društvenih mreža, a šlag na tortu je bio ljubavni skandal sa srpskom divom Jelenom Karleušom, koji je potresao javnost.

Sve to dovelo ga je do statusa “persona non grata” u Bosni i Hercegovini.

Ono što je sigurno je da bi njegovi fudbalski kvaliteti i borbenost na terenu itekako pomogli timu BiH. U dresu “zmajeva” je odigrao 38 utakmica, i bio je član reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

No, pitanje je hoće li će potreba prevagnuti u odnosu na dešavanja i skandale koji prate Vranješa?

(Avaz)