Sport

BRAZILCIMA DŽEJMS BIO INSPIRACIJA Kako je Tite od razbijene vojske napravio kaznenu ekspediciju

Fudbalska reprezentacija Brazila je među najvećim favoritima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Protivnik “orlova” u grupi E ima zaista moćan tim, kadar da se prvi put poslije 2002. godine popne na tron, za šta velike zasluge svakako idu na adresu selektora Titea.

BRAZILCIMA DŽEJMS BIO INSPIRACIJA Kako je Tite od razbijene vojske napravio kaznenu ekspediciju
FOTO: TANJUG/AP

Situacija u nacionalnom timu sada je više nego dobra, a to je promjenjeno poslije četiri godine, koliko je prošlo od debakla na Mundijalu u Brazilu. Tada su “karioke” doživjele debakl od Njemačke u polufinalu (1:7) i dugo nisu mogle da se oporave od tog udarca.

Ožiljci su ostali i poslije tog meča, Brazil je srljao i u kvalifikacijama, kada su čelni ljudi odlučili da angažuju Titea, koji je uspio da potpuno promijeni sliku u reprezentaciji, piše Blic.

On je za “Plejer Tribjun” otkrio kako je došlo do mogućnosti da sjedne na kormilo reprezentacije.

Očekivao sam da ću 2014. godine dobiti priliku da vodim nacionalni tim u Brazilu, ali se to nije dogodilo. Bio sam razočaran. Međutim, dvije godine kasnije to se promijenilo. Emocije su me preplavile. Znam da smo imali duel sa Ekvadorom i od njega je sve zavisilo. Emocije su me preplavile i razmišljao sam šta će biti ako budem neuspješan. Rekao sam sebi da još nisam dorastao tom poslu i da ću odbiti. Međutim, sjetio sam se roditelja, koji su se borili za mene i bio sam svjestan da mogu da ostvarim snove – istakao je Tite.

Uslijedio je razgovor sa reprezentativcima.

– Prvo sam pričao sa Marselom, njegove riječi ću vječno pamtiti, jer mi je rekao da je presrećan kada svaki put dobije poziv i da će igrati za Brazil gdje i kad treba. Pričao sam sa Nejmarom i Alvešom, znao sam koliko vole svoju zemlju i bio sam siguran da možemo da napravimo odličnu atmosferu – dodao je Tite.

Foto: David Maxwell/EPA
Foto: David Maxwell/EPA

Otkrio je i kako je motivisao igrače da se trgnu i ponovo krenu ka svjetskom vrhu.

– Prije moje prve utakmice igračima sam pokazao akciju sa finala plej-ofa NBA lige između Klivlenda i Golden Stejta. Ona je prelijepa. Lebron Džejms je dodao Kajriju Irvingu, koji je promašio jako težak šut. Šta je u tom trenutku uradio Džejms? Očekivali biste da udari rukama i vikne: “Zašto si šutnuo, šta ti je?”. Ne, Lebron je u tom trenutku bio fokusiran. Uhvatio je loptu i šta je uradio? Šutnuo? Ne, ponovo je dodao Irvingu, koji je ovoga puta pogodio. Rekao sam tada igračima da je to atmosfera koja garantuje uspjeh – svi za jednog, jedan za sve. Bez zvijezda – kazao je Tite.