Sport

BURA SE NE STIŠAVA Čeka se odluka Upravnog odbora KS BiH

Bura oko završnice Košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine se nastavlja! Košarkaški savez Republike Srpske će pokrenuti inicijativu za reorganizaciju krovnog saveza koji nije valjano registrovan.

BURA SE NE STIŠAVA Čeka se odluka Upravnog odbora KS BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH iz Republike Srpske Siniša Kovačević najavio je takvu mogućnost.

– Košarkaški savez Republike Srpske će da formira pravni tim koji će se baviti registracijom i statutom KS BiH. Imamo indicije da KS BiH nije pravno valjano registrovan. To je državni savez i nemoguće da se jedino u njemu pojavljuje Herceg-Bosna kao dio svega. U ostalim savezima se zna. Tu su savezi Federacije, Republike Srpske i Distrikt Brčko. Jedino u Košarkaškom savezu to nije slučaj i to mora da se promijeni i da Republika Srpska dobije ravnopravnog parnera a da se savez formira na principima na kojima već funkcionišu ostale asocijacije. Ponavljam jedino u košarci imamo Herceg Bosnu te tri kantona gdje nisu ni zastupljeni svi dijelovi BiH i on po nama nije registrovan na pravno valjan način- istakao je Kovačević.

Ranije se saopštenjem oglasio i Košarkaški savez Republike Srpske koji takođe traži da se napokon riješe pravne zamrzlame u drugom entitetu kako bi dobio ravnopravnog sagovornika. Klubovi žele da smijene i generalnog sekretara Amera Čolana, te da se poništi dodjela poehara te se kao valjani uzmu rezultati iz ligaškog dijela.

Kovačević je istakao da su kancelarija saveza i generalni sekretara Amer Čolan prekoračili ovlaštenja.

– Generalni sekretar treba da izvršava odluke Upravnog odbora KS BIH a ne da on samostalno odlučuje. Mnogi su nezadovoljni radom generalnog sekretara, kako klubovi tako i savezi i o tome će se raspravljati. Sekretar je kontradiktoran, jer prvo sam donosi odluku, odlazi u Široki da nikog nije obavijestio a zatim ističe kako će sigurno biti kazni za klubove koji se nisu pojavili a da će o njima odlučiti Upravni odbor -dodao je Kovačević.

On je naveo i hronologiju događaja koji su doveli do lakrdije u Širokom Brijegu, te istakao da se sve moglo izbjeći uz dogovor. Ono što je sad jasno da Upravni odbor nije zvanično dao dozvolu za finalni turnir u Širokom brijegu, kao i da je većina članova ovog tijela među njima i predsjednik saveza Mirza Teletzović su bili da se finale pomjeri na zahtjev Sparsa za 19.20 jun.

– Pet klubova je željelo da se završi takmičenje odmah nakon Lige šest za šampiona, a u tome su imali podršku i dijela članova Upravnog odbora KS BiH. Međutim dio članova iz Herceg Bosne nije podržao taj prijedlog već stav Širokog brijega da bi oni još igrali i završni turnir, kako bi ostvarili svoje ambicije. Iako su ranije protiv direktnih konkurenata imali 0:6 i gubili su mečeve ubjedljivo. Taj stav klubova se nije uvažio i kancelarija je samovoljno finalni turnir pomjerila za Široki Brijeg-objasnio je član KS BiH i dodaje da članovi Upravnog odbora imaju i zajedničku grupu u kojoj su raspravljali o zahtjevu Sparsa da se finalni turnir ako se uopšte održi pomjeri za 19.20  -Šest članova Upravnog odbora se saglasilo sa zahtjevom Sparsa da se finalni turnir pomjeri za 19.20 jun., zbog povreda i umora. Ljudi su odigrali osam mečeva u 10 dana, što je nehumano Igokea je odigrala pet mečeva u osam dana. I to je posljednja poruka u grupi. Da je bilo više komunikacije sigurni je da smo mogli da postignemo rješenje. Ovako je napravljen cirkus u režiji generalnog sekretara- naveoje Kovačević.

Prihvati notifikacije