Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ČEST GOST U SRPSKOJ Anatolij Karpov proslavlja 69. rođendan

Sport
Autor:

Foto: David Borat/EPA

Ruski velemajstor Anatolij Jevgenjevič Karpov, jedan od najuspješnijih turnirskih igrača u istoriji šaha, rođen je 23. maja 1951. godine.

On je kao izazivač šampiona 1975. godine postao prvak svijeta bez borbe jer je Robert Fišer odbio da igra meč pod uslovima koje je propisala Svjetska šahovska federacija (FIDE).

Odbranio je titulu u mečevima sa Viktorom Korčnojem 1978. i 1981. godine, a izgubio je krajem 1985. u meču s Garijem Kasparovom.

Tome je prethodio meč istih rivala početkom 1985, igran na šest dobijenih partija, koji je predsjednik FIDE prekinuo pri rezultatu 5:3 za Karpova, uz 40 remija zbog iscrpljenosti igrača.

Foto: Kai Foersterling/EPA

Karpov je veliki populizator šaha i veliki prijatelj Srba, koji je u više navrata javno istupao u odbranu Srbije i srpske pozicije u svijetu tokom sukoba devedesetih godina prošlog vijeka i raspada Jugoslavije.

Ovaj velemajstor je čest gost i u Republici Srpskoj.

Anatolij Karpov spada u red najvećih šahovskih velikana svih vremena poput: Aleksandra Aljehina, Vilhelma Štajnica, Hose Raula Kapablanke, Emanuela Laskera, Mihaila Botvinika i Roberta – Bobija Fišera.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO