Ostalo

FIA želi da uvede novo pravilo: Ovo je gorući problem Formule 1

FIA, Svjetska automobilska federacija, poslala je jasnu poruku čelnicima Formule 1 oko promjene pravila.

FIA želi da uvede novo pravilo: Ovo je gorući problem Formule 1
FOTO: ANDRE PICHETTE /EPA

Pojedini vozači i čelnici timova Formule 1 glasno su se bunili protiv pravilnika podešavanja bolida i velikog poskakivanja.

FIA je imala u planu da donese novo pravilo, mjerenje aerodinamičnih oscilacija, što je donijelo nove podjele u šampionatu jer su jedni pozdravili plan, a drugi kritikovali uz opasku da FIA ne smije da određuje kako će neko podešavati svoj bolid.

Sve to je bila tema sastanka tehničkog komiteta koji je zasjeo u četvrtak, pa za sada nema promjena u njihovim planovima.

-Naša odgovornost je da intervenišemo zarad bezbjednosti učesnika, a regulacije idu u skladu sa tim -rečeno je iz FIA.

Veruje se da će na predstojećim trkama u Budimpešti, Spa Frankošampu i u Singapuru pomenuto poskakivanje zaista biti problem.

FIA se pribojava da bi naredne sezone u šampionatu moglo da bude još više problema zbog te potisne sile koja se povećava i stvara više prijanjanja, a samim tim i snažniji efekat delfina (zemlja “uvuče” pod, prestanak dejstva sile vrati nazad)

Pročitajte još

Od Belgije, tačnije Spa Frankošampa, mjerenje oscilacija će postati obavezno, ali će već narednog vikenda biti omogućeno svim timovima koji žele da ga isprobaju već na stazi Pol Rikard u Francuskoj, piše B92.

Prihvati notifikacije