Sport

GOLMANI U CENTRU PAŽNJE Čuvarima mreže treba kvalitetan rad, a ne kritike (FOTO)

Zbog novog pravila u M:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine o dva bonus igrača do 21 godine u sastavu, veću šansu su ove sezone dobili i mladi golmani.

GOLMANI U CENTRU PAŽNJE Čuvarima mreže treba kvalitetan rad, a ne kritike (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon dobrog starta i kvalitetnih odbrana u posljednjih nekoliko kola uslijedile su i greške mladih čuvara mreže što je svakako i dio njihovog sazrijevanja jer su većinom došli iz nižih liga, ili nisu imali pravu šansu. Zbog toga se sve više nakon utakmica priča o greškama mladića poput Luke Kačavende, Azura Aljkanovića i Nikole Ćetkovića umjesto da se mladim golmanima pruži podrška kako bi ispravljali nedostatke.

Kako sačuvati mlade golmane i uticati na njih da ih pomenute greške ne demorališu već da nastave sa radom, Srpskainfo je pitala nekoliko trenera golmana sa UEFA licencama.

Siniša Mrkobrada je prošle sezone bio član stručnog štaba Krupe. Odlični bivši golman je imao i svoju Akademiju, a sad je u U 16 reprezentaciji, te posjeduju UEFA licencu.

– Generalno se jako malo pažnje posvećuje golmanima, od najnižeg uzrasta do seniora rijetko koji klub ima trenera golmana. A onda, i ako ga ima, pitanje je kakvu viziju imaju treneri, jer mjesto trenera golmana ima totalno drugačiju ulogu i pravce djelovanja u odnosu na blisku prošlost. Evropa diktira trendove, a mi ne da ih ne pratimo nego ih i ne prepoznajemo. I to će se vrlo brzo osjetiti u BiH, jer već sad imamo evidentno mali broj golmana ispod 23 godine koji mogu biti konkurentni u Premijer ligi Bosne i Hercegovine – istakao je Mrkobrada.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Trener golmana ističe da su greške u njihovoj profesiji neminovnost i da se dešavaju i najboljim čuvarima mreže.

– Grešaka golmana će uvijek biti, svi koji su nosili rukavice griješili su i griješiće, i taj put mora da se pređe i tu nema milosti. Pametni i mudri uče više na tuđim nego svojim greškama…tako kaže poslovica. Ili će na njima učiti, i raditi sve da ih bude manje ili će njihovo samopouzdanje biti narušeno i to rezultira gubitkom statusa. Sve je to škola koja mora da se prođe, a Vladan Kovačević im svima može biti reper i uzor.  Meni više smeta što javnost uvijek primjeti banalne greške koje se lako ispravljaju,a bježimo od suštinskih nedostataka koje samo struka može prepoznati. Jedini lijek je beskompromisan ciljani rad mnogo većeg obima nego je to slučaj sa igračima. Rad i trening su uvijek bili jedini recept za izlazak iz slabije forme – rekao je on.

Mrkobrada se zatim osvrnuo i na mlade golmane u Ligi

– Ćetković je sigurno vrhunski potencijal i pokazao je za kratko vrijeme da može jako mnogo. Ne vjerujem da će greška iz Tuzle na njega ostaviti neki negativan trag. Pojačati rad, to je jedini lijek. Dizdarević se poslije odlaska Kovačevića domogao gola FK Sarajevo i za sada koristi tu priliku jako dobro. Kačavenda u Veležu kuburi sa formom, Aljkanović u Radniku isto tako i tu se knjiga što se tiče Premijer lige i mladih golmana koji imaju nastupe ove sezone, završava – dodao je Mrkobrada.

FOTO: DARKO BASARA/RAS SRBIJA
FOTO: DARKO BASARA/RAS SRBIJA

Vladimir Damjanić je bio trener golmana banjalučkog Borca, posjeduje UEFA B licencu i takođe navodi problem.

– Problem je svakako nekvalitetan rad sa mladim golmanima i loša selekcija kod izbora. Svi mladi golmani trebaju da imaju kvalitetan rad u klubovima što trenutno nije slučaj i pitanje je kako se i koliko radi sa talentovanim čuvarima mreže I koliko oni mogu da napreduju. Pojedine kolege rade po metodama koje su iz prošlog vijeka i tu nema napretka. Evropa je napredovala, stalno se rade i uče nove stvari. Imamo slučaj da golmani sve češće učestvuju u igri. Počelo je to sa Van der Sarom, danas je možda najbolji primjer Nojer koji je često na 30 metara od gola. Prva osnova je baza da se u mlađim kategorijama kvalitetno radi sa čuvarima mreže, te da se vrši pravilan skauting. Jedna od osnovnih stvari je analiza utakmica gdje se gleda šta golmani treba da popravljaju kroz treninge i da se zatim vrše korekcije. Takođe u pripremi meča da se vidi na šta treba golmani da obraćaju pažnju kod protivničkih timova prilikom prekida, slobodnih udaraca ili penala. Treba svakako napomenuti i da je velika razlika u kvalitetu između liga. Dosta mladih golmana je prošle sezone bila u nižem rangu, a uz svo uvažavanje Premijer lige je nivo iznad. Tu su napadači puno kvalitetniji, brži i iskoristiće svaku grešku golmana – naveo je Damjanić.

Prihvati notifikacije