Sport

ISTRAGA ZBOG SILOVANJA Slavna sportistkinja progovorila o zlostavljanju

Bila je jedna od najvećih sportskih uzdanica u domovini, a sada njena potresna ispovijest daje nadu da bi druge devojke, koje su prošle kroz pakao kao ona, mogle da dočekaju pravdu.

ISTRAGA ZBOG SILOVANJA Slavna sportistkinja progovorila o zlostavljanju
FOTO: YANNIS KOLESIDIS/EPA

Sofija Bekatorou je jedna od najuspješnijih sportistkinja Grčke i prošle nedjelje je optužila neimenovanog sportskog radnika da ju je napastvovao 1998. tokom priprema za Olimpijske igre u Sidneju. Šampionka u jedriličarstvu iz Atine i četvorostruka prvakinja svijeta u klasi 470 dodala je i da je bila uznemiravana i zlostavljana od strane neimenovanog člana federacije, a tim povodom danas prvi put je o tome govorila i pred državnim organima.

Optužbe je iznijela prošle sedmice usred onlajn događaja koji je organizovala grčka Vlada, pa je istog časa u svim medijima prenijeta potresna priča, te su brzo reagovali i nadležni. Pozvana je u tužilaštvo da da zvaničnu izjavu o tome, a primila ju je i predsjednica države, Katerina Sakelaropulu.

Podsjetimo, slavna Grkinja je u vrijeme strašnih događaja imala 21 godinu i nije željela da odmah priča o tome jer se, po sopstvenom priznanju, plašila da bi ta situacija mogla da joj okonča sportsku karijeru, pošto se radilo o “tada vrlo moćnom čovjeku u Grčkoj”.

Po njenom riječima, “vođenje ljubavi u pomenutom slučaju nije bio sporazuman čin” što je Sofija Bekatorou pokušala da stavi do znanja muškarcu koji ju je napastvovao.

– U to vrijeme sam puno patila. Tada nismo imali sportske psihologe, nisam mogla tek tako da o onome što se desilo razgovaram s nekim. Ni sa mojim roditeljima… Osjećala sam se poniženo – bile su potresne riječi čuvene Grkinje na onlajn konferenciji o nasilju, prenosi Blic.

Kada je o svemu dala izjavu tužiocima, otišla je na poziv predsjednice države na razgovor s njom, a potom izjavila i sljedeće:

– Nadam se da će ovo pomoći drugim ženama da progovore ako su iskusile seksualno zlostavljanje kako bi naše društvo postalo zdravije i kako bismo se manje plašili – istakla je Bekatoru koja je pred istražnim organima svjedočila tri sata.