Sport

IZA ARGENTINCA OSTALO BOGATSTVO Maradona iz testamenta izbacio dvije kćerke i bivšu ženu

Smrt slavnog Dijega Armanda Maradone ne prestaje da privlači pažnju, a sada su glavna tema njegova zaostavština i nasljednici.

IZA ARGENTINCA OSTALO BOGATSTVO Maradona iz testamenta izbacio dvije kćerke i bivšu ženu
FOTO: DEMIAN ALDAY ESTEVEZ/EPA

Naime, Klaudija Viljafane, bivša supruga Dijega Armanda Maradone, zajedno sa njihovim kćerkama Dalmom i Đaninom isključene su iz testamenta koji je legendarni fudbaler ostavio.

Kako javlja argentinski list “Klarin”, medij koji je inače prvi objavio vijest o smrti El Pibea, on se na taj korak odlučio tokom boravka u Duabiju.

Maradona je sa Klaudijom bio u braku 24 godine, iz njega su se rodile dvije kćerke, ali je njihov problem nastao kada je bivši fudbaler Napolija otkrio da mu sa računa nedostaje šest miliona dolara i da mu je nestalo tačno 458 suvenira prikupljeni tokom karijere.

Tada je za krađu optužio bivšu suprugu, a proces pred sudom je trajao nekoliko godina, zbog čega je odlučio da je isključi iz testamenta. Isti slučaj je i sa kćerkama, koje su u ovom “okršaju” stale uz majku, pa navodno ni njih nema u testamentu.

Inače, ovih dana je počela prava “sapunica” oko Maradoninog nasljedstva koje se procenjuje na oko 75 miliona dolara. Pored Dalme i Đanine, koje su navodno izbačene iz testamenta, tu je još troje priznatih nasljednika, odnosno djeca koju je naknadno priznao na Kubi, a pitanje je da li će se još neko javiti. Mediji u SAD pišu da je još šestoro nepriznatih traži DNK analizu.

Što se imovine koju je Maradona posjedovao tiče, ona je impozantna. Španska “Marka” navodi da je slavni Argentinac za sobom ostavio između ostalog i mlin i fabriku testenine u Venecueli, luksuzni hotel u Havani te pet nekretnina na elitnim lokacijama u Buenos Airesu.

U Bjelorusiji, gdje je bio direktor Dinama iz Bresta, ostali su mu prsten s briljantima vrijedan 300 hiljada evra i možda najbizarniji komad Maradonine ostavštine – vojno amfibijsko vozilo. U Kini je nekoliko škola fudbala kojima je prodao pravo na korišćenje njegovog imena, dok mu je u Dubaiju ostao “Rols Rojs Duh” vrijedan 300 hiljada evra, BMV od 145.000 evra te brojni skupocjeni pokloni kojima su ga šeici obasipali dok je bio trener u ovoj zemlji.

Inače, advokat Matias Morla vlasnik je prava na Maradonin brend u Argentini i SAD-u, tako da se nikako ne može izbaciti iz raspodjele imovine, piše BlicSport.