Sport

IZJAVA O KOJOJ BRUJI BALKAN Štimac: Srbi su povlašteni, to iritira hrvatske patriote

Bivši selektor Hrvatske Igor Štimac dao je intervju za portal Index u kojem je dio posvetio duelima sa Srbijom i Sinišom Mihajlovićem, ali i tvrdi da ni u jednom momentu sa stadiona nije čuo povike protiv Srba.

IZJAVA O KOJOJ BRUJI BALKAN Štimac: Srbi su povlašteni, to iritira hrvatske patriote
FOTO: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Hrvatska je na “Maksimiru” trijumfovala sa 2:0, a u Beogradu na stadionu “Rajko Mitić” bilo je 1:1.

– Pobjeda protiv Srbije mi je najdraža. Sa Srbijom smo igrali dva puta, prvo s Ćirom Blaževićem. Protiv Jugoslavije na ‘Maksimiru’ nisam igrao zbog suspenzije i tada smo ispali. Kao selektoru mi je bio imperativ da pobijedim Srbiju jer sam nasuprot sebe imao selektora sa kojim sam kao igračem imao konflikt. Posebno je težak bio pritisak koji se stvarao prije utakmice sa Srbijom na ‘Maksimiru’, zato sam i otvorio trening u Kranjčevićevoj – izjavio je Štimac.

Zatim je upitan da objasni odnos sa Sinišom Mihajlovićem, sa kojim se svojevremeno susretao i na terenu.

– Incident je počeo s Mihajlovićevim startovima. On je startovao da bi polomio noge. Naša dužnost bila je da se pomirimo jer nas slijede mase. Mi, kao čelni ljudi reprezentacija, smo imali dužnost tako da postupimo. Možemo biti ponosni što smo tako reagovali u tim trenucima, postupili su razumno. Mjesec dana prije te utakmice nisam davao izjave i nisam nudio mjesta da se nešto pogrešno protumači.

Tvrdi da nijednom nije čuo uvrede prema Srbima na hrvatskim stadionima, kao da snimci tih događaja, incidenata ne postoje na svim internet platformama, a da ne spominjemo i čuvene splitske grafite.

– Nisam ti baš čuo da se skandira “Ubij Srbina”. Čuo sam “Štimac, Turčine, napuši se ne znam čega.” Nisam vidio da je neko bio kažnjen, da su navijači bili kažnjeni kada se to viče. Kada vređaju nas koji nismo simpatični, onda to niko ne potencira i ne javljaju se udruženja da kažu da se radi o diskriminaciji, o uvredljivim porukama i da bi to trebalo kazniti. Skače se samo na zadnje noge kada se dogodi povik prema srpskoj manjini. Zašto je to tako? Zašto su oni različiti? Ne treba nikoga vrijeđati. Šta je sportsko borilište, poligon za vrijeđanje? Ko hoće da vrijeđa neka ostane kod kuće i neka kod kuće riješi sa onim s kime bi to trebalo da riješi. Ali zašto stalno apostrofiramo mržnju prema Srbima? Nisu oni jedini prema kojima se ispoljava mržnja na sportskim borilištima. Hajde da sve tretiramo na isti način. Neka ne budu povlašćeni u ovoj situaciji, a stalno se traži neka povlašćenost za njih. I to iritira ljude. To dodatno iritira hrvatske patriote – dodao je Štimac.