Tenis

KONAČNO SPORTSKI STAV Oglasio se ATP i stao uz ruske i bjeloruske tenisere

Vjerovali ili ne, ATP je stao uz tenisere iz Rusije i Belorusije.

KONAČNO SPORTSKI STAV Oglasio se ATP i stao uz ruske i bjeloruske tenisere
FOTO: ERIK S. LESSER

Nakon odluke Vimbldona da zabrani učešće ruskim i bjeloruskim teniserima na prestižnom grend slem turniru u Londonu, oglasio se i ATP i kritikovao taj potez!

Odluku su nazvali naprevednom, diskriminatorskom i da predstavlja štetan presedan.

Kao što je poznato, ruskim i bjeloruskim teniserima je bilo dozvoljeno da se takmiče na ATP turnirima od početka rata u Ukrajini, iako nisu mogli da koriste svoje nacionalne zastave, ali su Britanci postupili dijametralno suprotno i zabranili nastup teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije.

– Verujemo da je jednostrana odluka Vimbldona da isključe igrače iz Rusije i Belorusije iz ovogodišnjih turnira na travi nije fer i da ima potencijal da postavi štetan presedan za igru – navodi se u saopštenju ATP-a i dodaje:

– Diskriminacija na osnovu nacionalnosti takođe predstavlja kršenje našeg sporazuma sa Vimbldonom koji kaže da se ulazak igrača zasniva isključivo na ATP rang listi. Snažno osuđujemo rusku invaziju Ukrajine na Ukrajinu i solidarni smo sa milionima nevinih ljudi pogođenih ratom koji je u toku. Naš sport je ponosan što funkcioniše na osnovnim principima zasluga i pravičnosti, gdje se igrači takmiče kao pojedinci da bi zaslužili svoje mjesto na turnirima zasnovanim na ATP rang listi.

Drugi teniser sveta Rus Daniil Medvedev je najbolji igrač iz obje zemlje koji je pogođen zabranom Vimbldona.

Trenutno, ATP insistira na tome da ne planiraju da promijene svoj stav o dopuštanju Rusima i Belorusima da učestvuju na njihovim turnirima.

– Važno je naglasiti da će igračima iz Rusije i Belorusije i dalje biti dozvoljeno da se takmiče na ATP turnirima pod neutralnom zastavom, što je pozicija koja je do sada bila podijeljena u profesionalnom tenisu. Paralelno sa tim, nastavićemo našu zajedničku humanitarnu podršku Ukrajini u okviru Teniske igre za mir. Svaki pravac akcije kao odgovor na ovu odluku sada će biti procenjen u konsultaciji sa našim odborom i savjetima članova – dodaje se u saopštenju ATP-a.

Prihvati notifikacije