Sport

KRIZA DRMA I PSŽ Ništa od dolaska Mesija i Ramosa

Kriza u fudbalskom svijetu koju je donio korona virus tek dolazi na naplatu. Klubovi su se našli u ogromnim gubicima i moraju da se “stisnu” kako bi preživjeli.

KRIZA DRMA I PSŽ Ništa od dolaska Mesija i Ramosa
FOTO: YOAN VALAT /EPA

Najbolji primjer je Barselona koja je u najvećim finansijskim problemima u 21. vijeku, ali se sada pojavila informacija da mnogo bolje ne stoji ni prebogati Pari Sen Žermen. Zaključno sa krajem prošle sezone, Svecima je dug narastao na oko 300 miliona evra, piše Parizijen.

Klub još uvijek nije izašao u javnost sa potvrdom informacije, međutim u francuskom fudbalu postoji organ koji se bavi nadzorom poslovanja svih klubova Lige 1 i Lige 2 i koji ima jasne informacije:

– Klubovi su projektovali da će im gubici u decembru 2020. biti oko 250.000.000 evra, a ustvari oni neće iznositi manje od 800.000.000, od čega će više od jedne trećine otpasti na šampiona – stoji u izveštaju pomenute organizacije, prenosi Blic.

Poznato je da Pari Sen Žermen najviše novca troši na plate igrače. Čak ni odlazak jednog od najplaćenijih – Edinsona Kavanija, nije mnogo promijenio situaciju.

Ono što je najveći problem u cijeloj priči jeste nemogućnost vlasnika da regularnim putem “upumpa” novac u klub i tako riješi problem, jer poznato kako UEFA gleda na te stvari. Pritom, PSŽ je već pod nadzorom i više puta je zbog takvih poslovnih poteza bio na meti Evropske kuće fudbala.

Podsjetimo, 2018. godine PSŽ je bio plasiran odmah iza Barselone (529.000.000) i Real Madrida (431.000.000) po trošku na plate igrača – i to sa 337.000.000 evra na godišnjem nivou.

Sada se dovodi u pitanje koliko će u ovakvoj situaciji PSŽ moći da bude glavni u pregovorima sa Nejmarom i Mbapeom oko novih ugovora. Takođe, poslije glasina da su krenuli u pohod na jednog od najboljih igrača svijeta Lionela Mesija, kao i kapitena Reala Serhia Ramosa, pitanje je i da li će Sveci biti relevantni u pregovorima naročito ako se zna da Ramos želi veću platunego što ima sad u Realu.