Sport

Najboljem igraču Liverpula post važniji od finala Lige šampiona

Najveća zvijezda Liverpula Mohamed Salah neće prekršiti ramazanski post čak ni zbog finala Lige šampiona koje je na programu u subotu. Na dan kada igraju Real i Liverpul u Kijevu Salah će postiti 18 sati, a na isti korak će se odlučiti i njegov saigrač Sadio Mane.

Najboljem igraču Liverpula post važniji od finala Lige šampiona
FOTO: PETER POWELL/EPA
Mohamed Salah

Za vrijeme ramazanskog posta Muslimanima je zabranjeno uzimanje hrane i pića i to od zore do sumraka. To može da bude izazov za svakog vjernika, a posebno ovo teško može da padne profesionalnim sportistima. Emre Belozolu na primjer je veoma posvećen Islamu, ali kaže da uglavnom teško prati pravila ramazanskog posta jer je kako kaže to komplikovano za porfesionalnog sportistu, piše Sportklub.

Međutim, Salah nema namjeru da prekrši ramazanski post iako je u toku devetog mjeseca islamskog kalendara najvažnija utakmica u njegovoj fudbalskoj karijeri, finale Lige šampiona sa Realom.

Sigurno ću postiti. Postiću svih 30 dana. Svi ovi uspjesi koje postižem su predodređeni Alahovom mudrošću – kazao je Salah.

Inače u egipatskoj reprezetnaciji su pomalo zabrinuti zbog odluke svoje najveće zvijezde, jer se Ramazan poklapa i sa Svjetskim prvenstvom. Selektor Ektor Kuper je zato rekao da će ekipa imati stručnjake i ljekare koji će pratiti situaciju igrača koji poste.