Sport

NASTAVAK TAKMIČENJA POGUBAN ZA IGRAČE Rađević: Gust raspored nosi rizik od povreda

Rukomet je jedan od sportova koji spada u grupu sportova sa najvišim rizikom zaraze od korona virusa, a ukoliko se prvenstvo nastavi igrači će, zbog gustog rasporeda, biti u velikom riziku od povreda.

NASTAVAK TAKMIČENJA POGUBAN ZA IGRAČE Rađević: Gust raspored nosi rizik od povreda
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ukoliko se prvenstvo, u Premijer ligi BiH nastavi doći ćemo u veliki rizik od povreda igrača jer će se u kratkom periodu odigrati veliki broj utakmica i najverovatnije u ritmu srijeda – subota – rekao je kondicioni trener rukometnog kluba Borac Dr Nenad Rađević.

Svi sportovi u cijelom svijetu imaju sličan problem, na koji način, nakon neuobičajeno duge pauze vratiti igrače u formu i pripremiti ih za napore koji nakon toga slijede. Dr Nenad Rađević kaže da je je nemoguće odrediti tačan najkraći period priprema jer igrači nisu u identičnom fizičkom stanju, niti je poznato za kakav vid nastavka prvensva se moraju spremiti.

– Veoma je teško o tome govoriti, ali najmanje tri sedmice je potrebno da bismo se koliko toliko pripremili za igranje utakmica. Ipak, moraju se raditi inicijalni testovi da vidimo u kakvoj su igrači formi. Sam kratak period priprema dovodi nas u neugodnu situaciju i mogućnost velikog broja povreda ukoliko se prvensvo nastavi. Nakon pauze je opasno igrati ogroman broj utakmica u kratkom periodu u ritmu srijeda-subota – objasnio je Rađević koji je dodao da je dodatni problem taj što struka i igrači nemaju neki granični datum do kada bi se prvensvo moralo nastaviti.

On tvrdi da je rad u kućnim uslovima koristan ali je nedovoljan za održavanje forme igrača.

– Još uvijek ne znamo trenutnu situaciju, da li će se i kada nastaviti prvenstvo, a kada nemate taj datum nemoguće je praviti planove. Održavamo kontakte sa našim igračima svakodnevno, imamo našu grupu gdje šaljemo individualne programe rada i dobijamo povratne informacije. Dosta se to razlikuje od normalnog rada jer raditi u kući gdje nemate uslove nije jednostavno. Nastojimo održati nivo spreme jer ako se nastavi prvenstvo ovo je, s jedne strane, način da igrači što spremniji dočekaju mečeve, a s druge strane da kvalitetno porvedu vrijeme – rekao je Rađević.

Kondicioni trener Borca istakao je da je rukomet specifičan sport za koji je potrebna kvalitetna priprema.

– Potreban je duži period da bismo bilo maksimalno spremni, brz ulazak u formu dovodi do toga da ona kratko traje, potreban duži rad sa ekpom kako bismo došli na visok nivo. Rukomet je jako dinamičan, kontaktni sport i ukoliko dođe do popuštanja mjera radiće se u grupama i na nekim taktičko tehničikim elementima. Problem je činjenica da neće biti igre, i takav rad je neko prelazno rješenje – jasan je Nenad Rađević.

Bez odgovora iz BH Saveza

Rukometni klub Borac, koji je trenutno prvoplasirani tim u Premijer ligie BIH u nekoliko navrata predlagao je kraj lige, međutim, odgovor iz Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine još uvijek nije stigao. Protiv ovog prijedloga su mahom timovi koji se bore za opstanak u ligi, a u banjalučkom klubu smatraju da je odigran dovaljan broj utakmica za donošenje valjane odluke o šampionima u skladu sa Statutom RS BiH.