Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NASTAVI DA RAZVIJAŠ OVU IGRU” Posljednja objava Brajanta prije stravične nesreće (FOTO)

Sport
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Kobi Brajant, jedan od najboljih koji su “igru pod obručima” ikada igrali, poginuo je u padu helikoptera u Los Anđelesu, i to samo desetak sati nakon što je “košarkašku štafetu” predao nasljedniku.

Naime, do minule noći, čuvena “mamba”, kako je glasio Brajantov nadimak, bila je treća u bogatoj NBA istoriji po broju poena u najjačoj ligi svijeta, postigao ih je 33.643. Lebron Džejms, koji, poput Brajanta nekada, sada hara u dresu Lejkersa, uspio je da u porazu od Filadelfije pretekne slavnog asa i dogura do 33.655. Ispred njih dvojice ostali su još dvije legende ovog sporta, drugoplasirani Karle Meloun (36.928) i neprikosnoveni Karim Abdul-Džabar (38.387).

Znajući koliko je blizu obaranja Brajantovog rekorda i izbijanju na treće mjesto “vječne liste”, Lebron je na pomenutom meču sa Seventiksersima, na kome je dao 29 poena, nosio patike sa natpisoom “Mamba cijelog života”…

… a Brajant se na tom ukazivanju počasti zahvalio na Instagramu poručivši:

“Sad na broj dva, kralju Džejms. Nastavi da razvijaš ovu igru i krčiš put drugima”.

Niko nije ni pomislio u nedjelju ujutru da će to biti posljednja Instagram objava Kobija Brajanta, kao što mnogi i ovog časa ne mogu da vjeruju da je jedna takva zvijezda – napustila ovo sazvježđe i otišla u neko drugo.

Predajući košarkašku “dirigentsku palicu” Lebronu, Kobijeva zaostavština daleko nadilazi puku statistiku. Ona kaže da je “Mamba” više puta stizala do titula (5:3), odigrala više sezona (20:17), više puta je Brajant izborio plej-of (15:13), Ol-star (18:16) ali je zato Kobi već prepustio “kralju Džejmsu” mnoga prva mjesta u njihovoj trci “učitelja i učenika”, jer Lebron ima više MVP nagrada (4:1), više puta je proglašavan najboljim igračem NBA finala (3:2), više puta je bio član idealnih NBA petorki (12:11), a ima bolje prosjeke u poenima (27,1 naspram 25 Kobijevih po meču), skokovima (7,4 napsram 5,2), asistencijama (7,4 – 4,7), “krađama” (1,6 – 1,4) i blokadama (0,8 – 0,5), a i realizaciji šuta i za dva poena (50,4 odsto – 44,7 odsto) i za tri (34,3 odsto – 32,9 odsto). Međutim, statistika neće nikada biti važna za ono što je Kobi Brajant od 1997. do 2006. uradio za razvoj košarke, savršeno preuzevši “dirigentski štapić” od Majkla Džordana i usmjerivši svojim bravuroznim potezima stotine, hiljade djece širom planete da zavole sport u kome se proslavio.

– Nastavi da razvijaš ovu igru i krčiš put drugima – zapravo, nije ni bila poruka upućena samo Lebronu Džejmsu, već svima koji su gledajući Kobija Brajanta – i sami stastavali u košarkaše.

(Blic Sport)

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO