Sport

NEMA DILEME Novak najbolji, Federeru teško da to prizna

Novak Đoković se još uvijek nalazi kao "jedan od odgovora" na pitanje ko je najbolji teniser današnjice, ali Rodžer Federer, čiji je rekord po broju sedmica na vrhu ATP liste upravo izjednačio, rado bi da se iz te debate sklone neki podaci.

NEMA DILEME Novak  najbolji, Federeru teško da to prizna
FOTO: NIC BOTHMA/EPA

Naravno, uslovno govoreći da to želi, jer je nemoguće “skloniti” takmičarska ostvarenja, ali… Neka koja ovih dana objavljuju Noletovi poštovaoci širom svijeta jasno ukazuju koji je jedini tačan odgovor na ono pitanje s početka ovog teksta:

Novak Đoković.

Naime, iako sada Nole i Rodžer imaju isti broj sedmica vladavine svjetskim tenisom, obratite pažnju na sljedeća poređenja:

Novak Đoković je, kao “broj jedan” svjetskog tenisa protiv Top deset rivala imao učinak od 117 pobeda i 30 poraza, što je 79,6 posto trijumfa u odnosu na broj takvih takmičarskih nastupa.

Federer je takođe, kao prvi na ATP listi, doživio 30 poraza od članova Top deset, ali je imao “samo” 80 pobjeda kao vladar tenisa, što je lošiji procenat uspješnosti od Noletovog – 72,7 posto.

I ne samo to.

Đoković je kao najbolji igrač svijeta po rang listi Asocijacije teniskih profesionalaca odigrao 440 mečeva, od kojih čak 147 protiv nekog od desetorice najboljih (što je 33,4 posto, odnosno svaki treći put kada je izlazio na teren to je bilo protiv člana Top deset), a Federer, koji je odigrao više susreta (486), samo 110 puta je igrao protiv igrača iz Top deset, odnosno 22,7 odsto, što znači da je Švajcarac maltene tek svaki peti put kada bi izašao na teren imao za suparnika nekog iz elite “bijelog sporta”.

Drugi Noletovi poštovaci, pak, ističu sljedeći fantastičan podatak za koji Federer “nema odgovor”:

Kada je prvog jula 2011. Novak Đoković pobijedio Congu u vimbldonskom polufinalu i tako obezbijedio da prvi put, od sedmice koja je potom uslijedila, bude na vrhu ATP liste, Rodžerer Federer je već za sobom imao 285 sedmica na čelnoj poziciji.

Sada, deset godina kasnije, njih dvojica su izjednačena sa po 310 nedjelja ATP dominacije, što znači da je od trenutka kada je Nole zakoračio na tron, u toj borbi sa Švajcarcem vodi sa 310:25.

Dominacija u deceniji za namaEvo i kako izgledaju “najveća rivalstva” od 2011. do 2020. godine, poređana po broju međusobnih mečeva. Naravno, Rodžer Federer i Rafael Nadal bili su i ostali velikani “bijelog sporta”, ali u deceniji za nama… nema nikakve sumnje – i te kako su gledali Noletu u leđa:

Đoković – Nadal (33 meča) 22-11 u pobjedama za Noleta

Đoković – Federer (31) 21-10

Đoković – Marej (29) 21-8

Đoković – Berdih (23) 21-2

Federer – Vavrinka (20) 17-2

Nadal – Federer (18) 10-8

Nadal – Ferer (18) 15-3

Đoković – Nišikori (17) 15-2