Sport

OSTAO JOŠ US OPEN Đoković na korak od istorije

Novak Đoković je napravio tri koraka a ostaje mu još samo jedan da postane prvi teniser u Open eri koji je osvojio kalendarski slem.

OSTAO JOŠ US OPEN Đoković na korak od istorije
FOTO: STEVE PASTON/POOL/EPA

Do kraja godine ostao je još Ju-Es Open sa kojeg je prošle godine suspendovan i pokušaće doći do četvrte titule.

Popularni “kalendarski slem“ ( četiri grend slem titule u istoj godini) kod muškaraca niko nije uspio da osvoji još od 1969. Don Badž 1938. Godine i Rod Lejver 1962. i 1969. godine su uspjeli u tome.

Izuzev Badža i Lejvera, pored Đokovića samo su još Džek Kroford 1933. i Lu Houd 1956. godine uspjeli da podignu prva tri pehara u jednoj kaledarskoj godini.

Što se tiče teniserki sve četiri titule u kalendarskoj godini uzele su Morin Konoli 1953, Margaret Kourt 1970. i Štefi Graf 1988. godine. U teniskom svijetu postoji neformalni pojam “Serena slem“, odnosno kada veže četiri različita grend slema u razmaku od godinu dana.

Novak Đoković je jedini muški igrač sa “Serena slemom“ u džepu i to je učinio 2015. i 2016. godine. Počelo je sa Vimbldonom 2015, nastavilo sa US openom iste godine, da bi u 2016. Đoković vezao Australijan Open i Rolan Garos.

Pod uslovom da zaigra i osvoji zlatnu medalju u Tokiju, Novak Đoković imao bi priliku da pojuri Golden slem, što nikada nijedan muški igrač nije osvojio. Taj poduhvat uspjela je jedino Štefi Graf 1988. godine.

Prihvati notifikacije