Fudbal

OVAKO JE GOVORIO ĆIRO "Bosanci su najbolji ljudi, sposobni da iz nevolje naprave vic"

Osmi februarski dan osvanuo je sa tužnom viješću da je legendarni fudbalski stručnjak Miroslav Ćiro Blažević izgubio životnu bitku dan prije 88. Rođendana.

Miroslav Ćiro Blažević
FOTO: JOAO RELVAS/EPA

Njegova harizma učinila ga je besmrtnim, a kultne izjave, neposrednost i iskrenost dugo će s eprepričavati. Legendarni Ćiro prošao je svijet uzduž i poprijeko, ali uvijek se rado vraćao u svoj Travnik, ponavljajući više puta jednu te istu rečenicu.

– Najbolji ljudi na svijetu su Bosanci. Imaju dušu, toleranciju i solidarnost, a krasi ih to što od najveće nevolje naprave vic – nerijetko je govorio Ćiro.

Najveći uspjeh napravio je sa reprezentacijom Hrvatske 1998. godine kada je osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, a pamti se i njegov boravak na klupi BiH. Blažević je čovjek koji je spasio reprezentaciju BiH i stvorio neviđenu atmosferu, da je čak navijače iz bojkota doveo do takve takve euforije, da vjeruju da je i nemoguće moguće. BiH je igrala i baraž protiv Portugalije, ali nije se dalo.

Pročitajte još

– Često i rado se sjetim avanture u BiH kao selektora. Zahvalan sam bio svima koji su me primili s puno povjerenja, a poslije i oduševljenja. Imao sam privilegiju da se obratim svim ljudima BiH i činilo se u nekim momentima da bih sve mogao izmiriti. Moji zemljaci imaju izuzetnu dimenziju. Oni se brzo solidarišu sa svim što pripada njihovoj zemlji. Uspio sam probuditi interes svih za reprezentaciju i to je bilo nezaboravan period, šteta je što se nismo uspjeli plasirati na takmičenje – rekao je Blažević jednom prilikom.

Na pitanje ostaje li žal za propuštenom prilikom protiv Portugala, Blažević je kazao da su to bile jako specifične okolnosti.

– Za svakog trenera je tragedija poraza duplo veća ako imaš utisak da nisi smio biti poražen. Danas kada evociram uspomene strahovito žalim za tim neuspjehom, jer to ne bi bio samo sportski uspjeh – naglasio je Blažević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije