Sport

PARTIZAN NAVIJA ZA VJEČITOG RIVALA Zvezda se bori za dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Dobri rezultati Crvene zvezde ove sezone umnogome doprinose srpskom fudbalu. Crveno-bijeli su pobjedom u Gentu (2:0) napravili rekordan skok na UEFA listi na osnovu koeficijenta, ali i za nacionalni. Srbija trenutno vodi bitku za famozno 15. mjesto, koje donosi dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

PARTIZAN NAVIJA ZA VJEČITOG RIVALA Zvezda se bori za dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Ove sezone ga je imala Hrvatska, ali ga već prepustila Česima za narednu sezonu. Gledajući za sezonu 2022/2023 (ova se računa za tu, tačnije uvijek za dvije poslije), Srbija se nalazi tačno ispod crte, odnosno Kipra, s tim da je problem što su tu Grci i Česi sa po tri predstavnika i imaju šanse da prestignu, objavio je B92.

Bilo bi dobro kada bi Crvena zvezda potvrdila prolaz u nokaut fazu Lige Evrope pobjedom u Liberecu protiv Slovana, direktnog sudara Srbije i Češke, koja će u daljoj fazi imati još Slaviju Prag, dok je realno da se njen gradski rival Sparta oprosti u borbi sa Milanom.

Što se tiče Grka, Olimpijakos odlično gura u Ligi šampiona i vrlo vjerovatno nastaviće evropsku priču na proljeće, PAOK se bori sa PSV-om za prolaz u Ligi Evrope, dok se AEK polako oprašta od tog takmičenja.

Bitno je da svi oni osvoje što manje bodova. Petnaestoplasirani Kipar je ispred sa solidnom zalihom, ali ostaje bez predstavnika jer Omonija završava nastup u Ligi Evrope, takođe i Danci koji imaju samo još Midtjilend u Ligi šampiona .

Čak i solidna sljedeća sezona, izuzev u slučaju nekih enormnih uspjeha rivala, djeluje da će Srbija 2023/2024 imati dva predstavnika u borbi za Ligu šampiona. Jednim u stazi šampiona, a drugim u “paklenoj” stazi pratilaca, koja skraćuje put ka Ligi Evrope.

I na sve to tri u kvalifikacijama za Ligu Evrope, jedan više nego sada.