Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POPOVIĆ SPUŠTA LOPTU NA ZEMLJU “Ne lomimo preko koljena, imamo važnijih problema trenutno”

Sport
Autor:

Foto: OSRS

Nakon izjave predsjednika Odbojkaškog saveza BiH Alije Fatića koji insistira na proglašavanju odbojkašica Gacka i odbojkaša Kaknja za šampione BiH uprskos činjenici da svi klubovi nisu odigrali isti broj mečeva oglasio se i predsjednik Odbojkaškog saveza Republike Srpske i potpredsjednik Odbojkaškog saveza BiH Milutin Popović koji “spušta loptu na zemlju”

Poštujući sportska pravila, smatra Popović, nemoguće je objektivno vrjednovati rezultate u situaciji kada se po jedini klubovi u Ligi za šampiona odigrali jednu, a pojedini dvije utakmice.

-Situacija je takva da treba sačekati kraj aprila i odlučivati hladne glave o svemu, a možda i kasnije zavisno od eventualno novog stava CEV-a. Ne treba da lomimo „preko koljena“. Ne trebaju nam sukobi i afere. Odbojka to ne trpi – rekao je predsednik Odbojkaškog saveza Republike Srpske I potpredsednik OS BiH komentarišući dešavanja u BH odbojci.

Naime, predsjednik OS BiH, Alija Fatić bez sastanka Upravnog odbora OS BiH dao je izjavu za federalne medije u kojima je nagovestio mogućnost da se šampionima BiH proglase trenutno vodeći timovi, Kakanj u muškoj i Gacko u ženskoj konkurenciji iako imaju po jednu utakmicu više u odnosu na pojedine timove.

Milutin Popović predsjednik OSRS ni sam ne vjeruje u pojedine izjave na koje je naišao.

-Iskreno nije mi jasno. Na pojedinim portalima se piše o završetku takmičenja i „proglašavaju prvaci“,  a Upravni odbor OS BiH kao nadležan organ to još nije razmotrio. Prvo se objavi pre sedam dana da su odlukom završena takmičenja i proglašeni prvaci u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Ne znam čemu takva tvrdnja, jer ni do danas to nije učinjeno izuzev što je to učinio Hrvatski odbojkaški savez jer su imali uslove za to pošto je odigran dovoljan broj utakmica. Ostala tri pomenuta saveza još nisu ništa konačno odlučili. Juče se objavljuju određene informacije koje se temelje na navodnim izjavama predsjednika OS BiH. Teško vjerujem da je to izjavio. Ako jeste neznam zaista  čemu to – rekao je Popović koji je dodatno objasnio ovu situaciju.

-Članovi Upravnog odbora OS BiH iz OS RS nemaju nikakve zvanične informacije o odlukama organa CEV-a u vezi sa takmičenjima. Nemamo ni adekvatne informacije koje su odbojkaške federacije proglasile odlukom završetak takmičenja. Nije prije desetak dana dostavljeno nikakvo pismo članovima Upravnog odbora OS BiH iz OS RS da se izjasne o završetku takmičenja i nejasno je odakle ta tvrdnja. Osim toga po tom pitanju se ne odlučuje „odgovorom na pismo“. Nije mi jasno odakle neko zna da članovima Upravnog odbora OS BiH iz OS RS smeta što bi se na ovaj način titule odrekli najtrofejniji BH klubovi, „Bimal – Jedinstvo“ i „Mladost“, oba iz Brčkog, Kako to neko zna ako se o tome nismo izjašnjavali. Ja sam u prošloj sedmici razgovarao sa predsjednikom OS BiH po ovim pitanjima i mogu da kažem da je to bila telefonska konsultacija. Mislio sam da smo se razumjeli – dodao je Popović.

Popović smatra da, u cilju zaštite sportskih pravila i donošenja najboljeg rješenja treba imati strpljenja.

-Znamo mi da takmičenja u ovim uslovima nema. Valjda je svima jasno, ali mislim da nema potrebe da se žuri. Po važećim aktima OS BiH takmičarska sezona traje do kraja juna. Po kalendaru takmičenja OS BiH takmičenja se završavaju u maju. Odluka o prvaku je teška jer su u „ligi za prvaka“ od planiranih 10 kola odigrana 2 kola. Pojedini klubovi su odigrali dve utakmice, a pojedini jednu. Kako odlučiti o prvaku? Po kom standardu i pravilu? I koje su moguće posljedice odlučivanja u tim okolnostima. Bilo bi idealno da se o prvaku odlučuje na odbojkaškom terenu. Vjerujem da svi to želimo. Ako ne bude prilike za to, naravno da ćemo odlučiti u razumnom vremenu. Osim toga mi još neznamo konačan stav CEV-a po pitanju završetka takmičenja i rok za prijavu za CEV takmičenja za narednu sezonu. Da li CEV ostaje pri ranijim rokovima ili će možda odlučiti drugačije zbog trenutne situacije. Ne ulazim u to da li će CEV reći bilo šta drugačije, ali ja bih to sačekao jer imamo vremena– objasnio je Popović.

Borba protiv Korone prioritet

U ovom period, kaže Popović, ima mnogo važnijih stvari od odluke o šampionima.

-Vrijeme je da nam prioritet bude briga da svako od nas u granicama mogućnosti pomogne i podrži nastojanje da se ublaži kriza, tj. epidemija korona virusa i njene posljedice. Mogućnosti nas kao pojedinaca nisu velikog dometa, ali na različite načine možemo pomoći uključujući i to da u ovom trenutku ne stvaramo nepotrebne probleme – rekao je Popović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO