Sport

POZIV NA BOJKOT "Kako da igram za reprezentaciju, dok ubijaju ljude"

Vezista nigerijske reprezentacije Džon Ogu je pozvao saigrače na bojkot nacionalnog tima zbog ponašanja nigerijske Vlade. Nedavno je i napadač Junajteda Odion Igalo rekao da je Vlada Nigerije sramota za svijet.

POZIV NA BOJKOT "Kako da igram za reprezentaciju, dok ubijaju ljude"
FOTO: STR/EPA

U afričkoj zemlji nedjeljama traju protesti u kojima mladi ljudi traže da se rasformira policijska Posebna anti-pljačkaška jedinica. Vojska Nigerija negira da je ubila protestante dok predsjednik Muhamadu Buhari poziva na okončanje protesta.

– U čemu je poenta da predstavljaš zemlju kada je ovo što političari, koji predstavljaju narod, mogu da nam rade? Osjećam kao da je najbolje što možemo da uradimo je da bojkotujemo dok oni ne dođu pameti i ne poslušaju nas. Želimo dobru vladu, da prestane policijska brutalnost, hoćemo da prestanu ubijanja, hoćemo dobre zakone, prilike za posao. Ovo je ludo – rekao je Džon Ogu, a prenosi Sportklub.

On misli da je vrijedno žrtve i da Nigerija ne igra na Kupu afričkih nacija. “Super orlovi” treba da igraju kvalifikacione mečeve uskoro.

– Vjerujem da moje kolege shvataju, volio bih da to uradimo. Ako bojkotujemo utakmice siguran sam da ćemo tako poslati poruku. Nisam pričao ni sa kim o ovome. Osjećam da imaju saosećanje sa ljudima, onima koje vole i onima koji su umrli. Siguran sam da igrači shvataju.

Ogu je inače napustio klub Al-Adalah iz Saudijske Arabije u septembru i trenutno je u Lagosu sa protestantima.

– Ne znam da li će biti bojkota. Ne znam šta je u srcima ostalih momaka, siguran sam da misle o tome sada. Imamo meč sljedećeg mjeseca i ako se ovo nastavi nećemo igrati. Kako mogu u reprezentaciju i da predstavljam svoju zemlju ako mislim na duše onih koji su ubijeni?

Ovaj Nigerijac ima 32 godine, 26 puta je igrao za nacionalni tim, a u klupskoj karijeri je nastupao za slovenačku Dravu, Atletiko iz Portugala, zatim za Almeriju B, Leiriju, Akademiku i Hapoel Ber Ševu za koji je igrao pet godina.