Sport

PREDSTAVLJAMO RIVALA BORCA Sutjeska sa velikim ambicijama ulazi u sezonu

Prvi rival Borca u kvalifikacijama za Ligu Evrope je Sutjeska iz Nikšića. Crnogorski tim se prošle sezone dugo borio za titulu a na kraju je ostao bez nje.

PREDSTAVLJAMO RIVALA BORCA Sutjeska sa velikim ambicijama ulazi u sezonu
FOTO ZSOLT CZEGLEDI /EPA

U prelaznom roku je zbog toga otišao nekadašnji trener Borca Nikola Peco Rakojević, dok je novi trener postao Dragan Radojičić koji je sa ovim timom već osvajao titulu šampiona u Crnoj Gori.

Sutjeska je pojačala svoj igrački kadar, a u svojim redovima ima nekoliko fudbalera koji su igrali u Premijer ligi. To su prije svih Damir Kojašević. Marko Ćetković i Aleksandar Šofranac koji su nastupali za Sarajevo.

Ove sezone klub je pojačao svoje redove dovođenjem Admira Adrovića i Milivoja Raičevića, dok je stigao i štoper Filip Mitrović.

Sutjeska je bila poznata i u bivšoj Jugoslaviji. Klub je osnovan 1920 godine a prvi naziv je bio Obilić. Zatim je bio Hajduk, da bi 1945. godine zbog velikog broja poginulih igrača u čuvenoj bici na rijeci Sutjesci klub dobio sadašnji naziv.

Klub je nekoliko puta bio član Prve savezne lige Jugoslavije a prvi put 1964. godine. Često su bili između Prve i druge savezne lige a u Jugoslaviji su najveći uspjeh napravili u sezoni 2002/03. kada su osvojili četvrto mjesto i  plasirali su se u Intertoto kup. Nikšićani su bili poznati po dobrom radu sa mladim fudbalerima a neki od najpoznatijih igrača koji su prošli kroz ovaj klub su Mirko Vučinić, Andrija Delibašić, Duško Radinović te golmani Vlada Giljen i Vukašin POleksić.

U Crnoj Gori je Sutjeska četiri puta šampion, te jednom osvajač Kupa. U evropskim kupovima Nikšićani su odigrali dvadeset mečeva u kojima su ostvarili dvije pobjede uz sedam remija i 11 poraza.

Uspjeli su samo dva puta proći u naredno kolo i to Rasing Luksemburg (Intertoto), te prošle sezone Slovan (kvalifikacije za Ligu šampiona). Kasnije su eliminisani od Apoela 0:1, 0:3.

Bez poraza u pripremama

Sutjeska je tokom ovih priprema odigrala četiri pripremna meča u kojima nije doživjela poraz. Naime, Nikšićani su savladali Podgoricu 2:0, zatim Bokelj 5:0, Adriu 6:0 i Kom 1:0. Takođe njima tek počinje prvenstvo 15.avgusta.