Tenis

PRITISAK NA RUSE Ako žele na Vimbldon ne smiju da podržavaju Putina

Danil Medvedev će britanskim vlastima morati da pruži uvjerenje da ne podržava Vladimira Putina da bi igrao na Vimbldonu.

PRITISAK NA RUSE Ako žele na Vimbldon ne smiju da podržavaju Putina
FOTO: JOHN G MABANGLO /EPA

Vijest je praktično potvrdio ministar sporta u Vladi Velike Britanije, Najdžel Hadlston. On je u izjavi za “Miror” rekao da će svi pojedinačni učesnici iz Rusije i Bjelorusije morati da pruže uvjerenje da ne podržavaju Putunov režim kako bi igrali na britanskom tlu.

To bi zahtijevalo od svih tenisera i teniserki da “dokažu neutralnost”, te da ne podržavaju i ne primaju novac od Putina i ruskih vlasti. Praktično, to će sve tenisere iz ove dvije zemlje staviti u vrlo tešku poziciju, jer bi u slučaju javnog izjašnjavanja mogli da imaju problema u svojoj zemlji.

-Poslali smo zahtjev tijelima vlade koji se tiču ruskih i bjeloruskih sportista koji žele da se takmiče u Velikoj Britaniji, moraju da dokažu da su nezavisni i neutralni. Želimo da dobijemo pismenu izjavu da ne dobijaju novac od Putina, Rusije i Bjelorusije i da neće pričati afirmativno o njima. Ako kažu da su neutralni, želimo da dobijemo uvjerenje da su zaista neutralni i da nemaju nikakve veze sa Putinom. Ako neki sportovi odluče da zabrane takmičenje ruskim i bjeloruskim sportistima, mi ćemo to podržati, rekao je Hadlston.

Grend slemovi mogu da slijede drugačija pravila od ATP i WTA, pošto ih organizuje ITF, mada je Vimbldon do sada slijedio sva uputstva britanske vlade tokom pandemije.

Prihvati notifikacije