Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROBLEM PUTOVANJE Bertomeu: Još ne odustajemo od nastavka Evrolige

Sport
Autor:

Foto: David Aguilar/EPA

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu još jednom je ponovio da će učiniti sve da se košarkaška sezona završi na terenu.

Međutim već sad je jasno da će do toga teško doći jer se čak i u zemljama koje popuštaju mjere ne razmatra otvaranje avio saobraćaja, dok u nekim su mjere okupljanja nastavljaju do septembra.

– Na posljednjem sastanku smo razgovarali o mogućim problemima sa transportom, zatvorenim granicama, ali smo se usaglasili na koji način takmičenje treba da se nastavi. Klubovi, liga i svi partneri su već osjetili određene posljedice, kao svi na svijetu. Da li ćemo moći da nastavimo i da li će navijači biti na tribinama na jesen? Mnogo je tu faktora. Jasno je da zbog toga klubovi već imaju minus u kasi- rekao je Bertomeu za ruski sports.ru.

Nekoliko trenera je priznalo da ne vjeruje da će se sezona nastaviti.

-Trenutno nema mogućnosti za nastavak sezone, zato smo i rekli da će se utakmice igrati samo ako budemo mogli da obezbijedimo adekvatne uslove. Naravno, ovo smo diskutovali i sa Unijom košarkaša, jer bi ugovori morali da važe do kraja jula, u slučaju da se sezona nastavi. Ali dok postoji nada, imamo obavezu da uradimo sve da se ona nastavi”.

Finansijski dio je bio i ostao najvažniji, ali ne može da bude ispred zdravlja svih, kaže Bertomeu.

-Evroliga pokušava da bude kao NBA. Prihodi dolaze iz svih krajeva , a klubovi sa ogromnim budžetima su uradili mnogo da se tamo nađu. Zbog toga su finansije jako važne, ali nije fer i korektno da se odluka o nastavku zasniva isključivo na novcu. Prije dvije sedmice sam rekao da nećemo dovesti u opasnost zdravlje naših igrača, trenera i sudija, navijača, zaposlenih u dvoranama i stanovnika uopšte. Ako nam nadležni organi dozvole da igramo, daćemo sve od sebe da sačuvamo zdravlje i okončamo sezonu. Ne samo zbog toga što imamo obaveze prema sponzorima, već i prema navijačima. Zbog njih postojimo – naglasio je prvi čovjek Evrolige.

Osvrnuo se još jednom na status igrača. Ima i onih koji ne žele da pristanu na smanjenje plate u klubovima.

-Iako su neki igrači javno izrazili nezadovoljstvo , većina je prihvatila sve bez pogovora. Skoro 300 igrača nastupa u Evroligi. Želim da im zahvalim što su razumjeli situaciju u društvu. Smanjenje prihoda neće dovesti do rješavanja problema, ali će imati pozitivan uticaj na situaciju u klubovima. Dogovor koji je postignut predstavlja samo minimum ispod kojeg se ne može ići i daje garanciju da će ugovori biti poštovani – istakao je Bertomeu.

Evroliga je najavila da će 24. maja održati novi sastanak, nakon kojeg će biti jasnije da li je realno da se sezona nastavi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO