Sport

RAČUNICA ZA NOVAKOV POVRATAK NA VRH Srpski as mora da osvoji London, ali NE SAMO TO

Rafael Nadal je uspio da se spasi sa ivice provalije i da pobijedi Danila Medvedeva. Nakon njegovog trijumfa postalo je jasno šta Novak Đoković mora da uradi da bi stigao do prvog mjesta na ATP listi.

RAČUNICA ZA NOVAKOV POVRATAK NA VRH Srpski as mora da osvoji London, ali NE SAMO TO
FOTO: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Prije početka turnira je razlika između dva tenisera bila 640 bodova. Novak je, dakle, morao da osvoji 700 više od Nadala da bi se nadao tronu. U prvom kolu je isprašio Matea Beretinija, a Nadal je neočekivano poražen od Aleksandra Zvereva.

To je značilo da je Novak nadoknadio 200 poena. Ipak, već u drugom kolu je to uspio da prospe. Poražen je od Dominika Tima poslije atomskog tenisa, a Nadal je uspio da se spasi nakon što se susreo sa meč loptom protiv Danila Medvedeva na 1:5 u trećem setu.

Ovo je značilo da je razlika ponovo ista. Pa, šta sada treba da se desi da Novak postane prvi?

Scenario 1 malo vjerovatan

Nadal gubi od Stefanosa Cicipasa i završava učešće na turniru. Novak dobija Rodžera Federera i prolazi u polufinale, a nakon trijumfa nad Cicipasom mora da savlada i rivala u finalu zbog samo 40 ATP bodova. Dakle, titula je neminovnost!

Scenario 2 – realniji

Đoković dobija Federera, ali i Nadal Cicipasa. Obojica igraju polufinale (vjerovatno ne jedan protiv drugog), a Đoković se vraća na prvo mjesto samo u slučaju da Rafa bude poražen u polufinalu, a Đoković osvoji turnir.

Druge mogućnosti

Postoji i obilje scenarija koji nam se nikako ne dopadaju. U slučaju da Novak izgubi od Federera neće vidjeti polufinale završnog turnira, a time ni prvo mjesto na ATP listi.

Ili u slučaju da u finalu igra s Nadalom, nikako ne bi mogao da nadoknadi razliku (i dalje 640 ATP poena) jer pobjednik dobija samo 500 bodova za trijumf, ne kao na grend slem turnirima (800).

Svaki trijumf u grupi vrijedi 200 bodova, a ulazak u finale 400 bodova. Teniser koji ostvari sve trijumfe na turniru može da računa na 1.500 ATP bodova.

Dakle, sve je jasno. Nadal mora da izgubi jedan od naredna dva meča, a Đoković da osvoji turnir. U nastavku će Novak imati najtežu moguću prepreku jer ga u četvrtak od 21 sat očekuje duel s Federerom, koji je osvojio 20 grend slem titula, 4 više od Đokovića, i živa je ikona tenisa.

U slučaju da Novak završi godinu kao prvi na ATP listi, to će učiniti šesti put, koliko je puta to uspjelo i legendarnom Pitu Samprasu.