Košarka

Tomašević:Nije tragedija ako ne odemo na Svjetsko

Proslavljeni reprezentativac Jugoslavije Dejan Tomašević smatra da je potrebna opsežna analiza kako bi se shvatilo šta se događa u košarkaškom nacionalnom timu.

Tomašević:Nije tragedija ako ne odemo na Svjetsko
FOTO: FIBA

Srbija nije navikla da gubi od ekipa kao što su Letonija i Belgija. Do skora su nam ti rivali izgledali kao mačji kašalj, ali sada je potpuno realno da nas pobjeđuju.

Bivši košarkaš Jugoslavije Dejan Tomašević vkeruje u “orlove”, ali da li je Srbija i dalje zemlja košarke?

-Nekako mi se čini da je od te zemlje košarke ostalo Pešić, savez i igrači koji su sad razapeti na stubu srama, i mi iz fotelja koji smo tu da ih kritikujemo. Želim da istaknem da je Kari moj veliki prijatelj, Saša Danilović, Tarlać… Oni su dali  maksimum da se reprezentacija što bolje pripremi. Veliko hvala igračima koji su se odazvali i odigrali u teškom momentu. Njima je najteže. Ako smo zemlja košarke, mi treba da im damo maksimalnu podršku. Nastavak kvalifikacija, pa Evropsko prvenstvo, siguran sam da će tada biti u mnogo boljoj situaciji. Siguran sam da će biti jedna od najozbiljnijih reprezentacija za osvajanje zlatne medalje”, izjavio je Tomašević gostujući na “TV Prva”.

Ukoliko se ne dođe do Svjetskog prvenstva, Tomašević smatra da to neće biti tragedija.

-Treba svi da vjerujemo i podržimo ih pozitivnom energijom. Neće biti tragično ni ako se ne ode na Svjetsko prvenstvo. Mnogo bi potrebnije bilo napraviti analizu zašto nam se to dešava. Nije košarka jedini sport. Svjedoci smo čak i vaterpola, gdje je bila velika smjena generacija. To je sve normalno, ali volio bih da se uradi dobra analiza i da vidimo šta je to što nam treba. Naš budžet saveza je i po nekoliko puta manji od budžeta Izraela, Mađarske ili nekih reprezentacija koje košarkaški ne vidimo na mapi, ističe Tomašević.

Zbog nemogućnosti igranja brojnih igrača iz Evrolige i NBA lige u toku kvalifikacija, Srbija je imala i ima poteškoća. Mnoge selekcije odlučuju se da svoj pasoš udijele inostranom košarkašu, ali Srbija ne poseže za takvim rješenjima.

-Apsolutno sam protiv i dokle god sam živ biću protiv toga. Treba da ostanemo dosljedni. Nažalost je sve veći pritisak da se čak uvede i drugi stranac u reprezentacijama. To nije dobro. Mi treba da ostanemo na ovom putu. Ne odlučujem ja, već savez i selektor, ali mislim da imamo dovoljno dobrih igrača koji mogu da budu u konkurenciji za zlatnu medalju-podvukao je Tomašević.

Prihvati notifikacije