Sport

TRILING ŠAMPIONA Federer i Nadal su osvajali sve redom... do pojave Đokovića; sada se zadovoljavaju SAMO MRVICAMA

Nakon veličanstvene i teške pobjede Novaka Đokovića nad Rodžerom Federerom u finalu Vimbldona objavljeno je mnogo tekstova u kojima se razbuktala rasprava ko je najveći šampion u istoriji tenisa.

TRILING ŠAMPIONA Federer i Nadal su osvajali sve redom... do pojave Đokovića; sada se zadovoljavaju SAMO MRVICAMA
FOTO: EPA

Osnovni element je, svakako, broj osvojenih Gren slem titula, mada se do zaključka još ne može doći, uzimajući u obzir nepoznati podatak koliko dugo će još trajati karijere ne samo ovog dvojca, već i Rafaela Nadala.

Đoković (16) i Nadal (18) su trenutno u blagom zaostatku u odnosu na Švajcarca (20), ali je na njihovoj strani „mladost“, s obzirom da Đoković ima 32, Nadal 33, a Federer 38 godina.

Federer i Nadal su bili neprikosnoveni vladari na terenima sve dok se nije pojavio srpski as. Zapravo, on im je pomrsio račune, i na svoj konto do 32. godine upisao 16 Gren slem titula.

U istom periodu, kada su imali 32 godine, Federer i Nadal su bili uspješniji, jer su po 17 puta podizali trofeje na Gren slem turnirima.

Međutim, upravo pojava Đokovića ih je, u posljednjih 10 godina, usporila. Naime, njih dvojica su od tada ukupno slavila 17 puta (Nadal 12, Federer 5 puta), zaostavši za Noletovih 15 titula.

Pročitajte još

Još izraženija razlika je viđena u posljednjih 5 godina; Đoković je uzeo 9, Nadal 4, a Federer 3 titule! Dvije titule je izborio Stanislas Vavrinka, a jednu Endi Marej.

Ovaj trend bi mogao da se nastavi, što bi možda već krajem 2020. ustoličilo Srbina na pijedestalu. U prilog tome ide podatak da je Novak od 2011. čak 41 put savladao Rodžera i Rafu, a samo 19 puta izgubio od njih!

Do toga neće doći samo ako bi meteorski, baš kao što je to uradio Novak Đoković, iz zastrašujuće horde pratilaca iskočio neki četvrti teniser, koji bi „razbio“ triling šampiona.

Dodajmo da ovakav „haos“ nije vladao u vrijeme kada je Rodžer Federer osvojio prvih 7 titula, kada mu je najozbiljniji takmac, jednom, bio Andre Agasi. Takođe, od 20 titula, samo 4 je osvojio u direktnim duelima s Rafom i Noletom, dok je čak 10 finala izgubio od njih.

U svakom slučaju, od kada postoji teniska igra, svijet nije svjedočio većem rivalitetu vrhunskih šampiona. Imali su Bjern Borg, Pit Sampras, Ivan Lendl, Džimi Konors, Andre Agasi i drugi svoje velike suparnike, ali se u titanske dvoboje, pogotovo u tako dugom periodu, rijetko kada umiješao treći.