Tenis

UDAR NA NOVAKA Đoković zbog Vimbldona gubi prvo mjesto

Zvanično je objavljeno da je ATP odlučio da kazni Vimbldon oduzimanjem bodova zbog sankcionisanja ruskih i bjeloruskih tenisera.

UDAR NA NOVAKA Đoković zbog Vimbldona gubi prvo mjesto
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA

Vimbldonu su za ovu godinu oduzeti bodovi i to će prilično ugroziti srpskog tenisera Novaka Đokovića, piše dobro obavešteni novinar Ben Rotenberg.

Novak Đoković je aktuelni šampion Vimbldona i on gubi 2.000 bodova u ovom slučaju, dok drugoplasirani Danil Medvedev i trećeplasirani Aleksandar Zverev izgubiti 180 bodova zbog slabijeg plasmana, jer su ispali u četvrtom kolu.

To znači da Novak Đoković poslije Vimbldona neće biti prvi teniser .

ATP je obrazložio odluku

Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuje na turnirima na temelju zasluga i bez diskriminacije je temeljna za našu turneju. Odluka Vimbldona da ovog ljeta zabrani ruskim i bjeloruskim igračima takmičenje u Velikoj Britaniji potkopava to načelo i integritet rejting sistema ATP. Takođe je protiv naše konvencije o rejtingu. U sadašnjim okolnostima, sa velikim žaljenjem ne vidimo drugu opciju osim uklanjanja ATP bodova sa Vimbldona za 2022. Godinu. Unilateralne odluke ove prirode od strane Vimbldona, ako se ne riješe, predstavljaju štetan presedan za ostatak tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja djeluje u više od 30 zemalja. I dalje se nadamo da će naredni razgovori sa Vimbldonom dovesti do prihvatljivog ishoda za sve zainteresovane.

Prihvati notifikacije