Sport

VAJDA OTKRIO TAJNU "Dovoljan je i pogled da se razumijem s Novakom"

Najpoznatiji Slovak Marjan Vajda odavno je pokupio sve simpatije, a nakon ovog intervjua će ponovo izmamiti osmijeh svim Srbima.

VAJDA OTKRIO TAJNU  "Dovoljan je i pogled da se razumijem s Novakom"
FOTO: ANDREU DALMAU/EPA

Marjan Vajda (55) je najuspešniji trener u istoriji tenisa, a sve titule je “uzeo” s Novakom Đokovićem. Postao je nezamjenljivi dio Novakovog tima, a sada će sve raspametiti iskrenošću.

Koliko dugo ćete ostati s Novakom?

– Nadam se dotle dok ne bude potukao sve rekorde. Hajde, za početak, da osvojimo zajedno više od 20 grend slemova – rekao je kao iz topa za Večernje novosti.

Šta biste rekli nekim budućim trenerima koji traže čarobnu formulu u odnosima sa igračima, u čemu je tajna između Novaka i vas?

– Dug odnos! Ako imate dugačko prijateljstvo s njim kao i ja, toliki niz godina, onda će vam to poći za rukom! Mi smo kao porodica. A čarobna reč je – kompromis. Uvijek mora da ga bude. Drugih tajni nema. Na početku, dok sam bio veoma mlad trener, s Novakom nije bilo lako. I on i njegova porodica su željeli da bude najbolji na svijetu. Morao sam, dakle, da budem izuzetno dobar trener da bih ispunio njegove i porodične snove. Bio sam usredsređen od prvog dana i nisam smio da pravim greške. I, izgleda da ih nisam puno napravio! Vremenom sam postao ne samo trener, već i dobar prijatelj – rekao je Marjan.

Koja je to magična riječ ili pokret, gestikulacija između vas, koja sve riješava, kada je to potrebno na terenu?

– Ima ih nekoliko. Ali, nikada nismo imali šifru. Razumijemo se pogledom. Možda je baš taj pogled formula koja sve govori – istakao je on.

U Rimu je u jednom trenutku Novak ljuto reagovao ka Vajdi, evo i šta se dešavalo.

– Htio sam da mu kažem da ostane u dugoj razmjeni lopte. Da bude strpljiv. Rekao sam mu “odigraj s njim”, misleći da ne žuri. A on je mislio da sam htio da mu kažem da odigra određeni udarac. Pa me je pitao šta mu to govorim da odigra. Slovački i srpski jezik su bliski, ali ponekad nije sve baš potpuno jasno. Žao mi je, nije me dobro razumio. Više zapravo ne znam da li sam tada to rekao na slovačkom ili srpskom!

Novak je pred kamerama izjavio da je Vajda najbolji trener svijeta.

– Hvala mu, to su divne riječi. Šta da kažem? Ispunjen mi je ego (smijeh).

Upitan je da li je nekada Novak igrao bolje u karijeri.

– Mislim da je danas najbolji. Što je zreliji, to je jači. S godinama mora da radi možda malo više da bi bio u formi nego kada je bio mlađi, ali sada je konzistentniji. Iskustvo mu je mnogo donijelo. A i dalje ima strast za igranjem.

Pozabavio se i ishranom najboljeg na svijetu.

– Taman posla! Ne miješam se, naravno, u njegov izbor. Sam određuje svoju ishranu i pristup životu. I odlično to radi. Zna šta želi, zdrav je, osjeća se odlično i sjajno igra. Uostalom, na njega drugi ne mogu da utiču. I dobro je što je tako. Voli taj put koji je izabrao – rekao je Vajda.

Otkrio je da sluša srpsku muziku i otkrio po neku riječ srpskog koju je “pokupio”.

– Novak i fizioterapeut Miljan vole da slušaju srpske pjesme, tako da ih i ja slušam s njima. Drugačije su od slovačkih, ali ih baš volim. I narodne, i moderne. I nije riječ samo o muzici, tu su i lijepe riječi, koje pogađaju direktno u srce… Sviđaju mi se srpske riječi. Poslije ih ponekad i sam koristim. Skoro sam, na primjer, naučio riječ “makaze”. Ponekad Novaku kažem “kukovi” i “noge”. Jer, tenis igramo i nogama.