Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vasilije Micić o TRAUMI na Mundobasketu: Nakon smrti majke rekao sam Saletu NE ŽELIM da idem kući

Sport
Autor:

Foto: FIBA/RAS Srbija

Heroj. Veliki čovjek. Srbijo, budi mu vječno zahvalna. Ovo su neki od naslova ispod kojih je bila napisana vijest o jednoj ljudskoj odluci. Odluci Vasilija Micića da ostane do kraja sa košarkaškom reprezentacijom Srbije na Svjetskom prvenstvu u Kini, nakon što je dan uoči četvrtfinalne utakmice sa Argentinom primio poruku da je njegova majka Vesela preminula od bolesti s kojom se borila godinama.

On se nije osjećao kao neko ko je tim gestom zadužio naciju. Bio je samo čovjek koji prolazi kroz najteži period u životu radeći posao koji voli. Posao za koji je rođen.

– Mislim da su mediji pretjerivali u tome. Nisam ja heroj, niti sam se osjećao kao heroj. Ništa spektakularno nisam uradio. Mirne glave sam donio odluku da ostanem sa reprezentacijom, to je i ona željela. Saigrači su bili zatečeni kada sam tog dana primio vijest, nisu ni imali predstavu koliko je stanje ozbiljno. Nisu ni mogli da imaju, jer nisam mnogo pričao o tome. Sale Đorđević mi je rekao: “Idi kući”. Rekao sam mu da ne želim i otišao u sobu. Željela je da igram. Mislim da sam donio pravu odluku – rekao je Micić za Novosti.

Razlog zbog kojeg je svoja osjećanja držao podalje od saigrača i javnosti, trebalo bi da bude svima razumljiv.

– Ne želim da me iko žali. To su najteže stvari koje mogu da ti se dogode, one koje mijenjaju pogled na život, ali čovjek mora da ide dalje. Ne možeš da znaš kako je dok ne osjetiš. Tokom mamine bolesti koja je trajala dvije-tri godine naslušao sam se priča: “Brate, znam kako ti je”. Ne, niko ne može da razumije kako ti je. Ne ljutim se ja na njih, svi su to govorili iz najbolje namjere. Ali, samo čovjek koji je i sam prošao kroz to može da zna kako ti je. Još teže je mojoj sestri, iako smo mama i ja bili bliskiji, jer je ona sve vrijeme bila uz nju. Svih tih godina ja uglavnom nisam bio tu, morao sam da igram košarku – rekao je Micić.

Dok se borila sa opakom bolešću igrao je u timu Efesa najbolju sezonu u karijeri. Kao ni ona, ni Vasa nije želio da propusti Svjetsko prvenstvo u Kini.

– Od januara je počela priča da ćemo imati najbolju reprezentaciju u istoriji. Moja želja je bila da budem tu od početka priprema, ali je njeno stanje postajalo sve gore. Još tokom finalne serije turskog prvenstva sa Fenerbahčeom stanje se pogoršalo. Uprkos svemu, bio sam fokusiran na košarku i tokom priprema i za vrijeme Svjetskog prvenstva. Već tri godine sam igrao sa tim saznanjem. Nisam mogao da budem srećan, ali sam uspijevao da se koncentrišem na košarku – rekao je, između ostalog, Vasa za Novosti.

Srbiju na ljeto očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. Za Micića se ne postavlja pitanje da li će biti na raspolaganju i budućem selektoru.

– Mislim da svako od nas želi da igra na Olimpijskim igrama. Biće dosta kvalitetnih ekipa u tim kvalifikacijama, neke je na površinu izbacilo i Svjetsko prvenstvo u Kini – zaključio je on.

(Novosti)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO