Sport

Za Zvezdu težak put do Lige šampiona

Crvena zvezda je osvojila 28 . titulu šampiona Srbije! Nakon slavlja Beograđani će krenuti sa pravljenjem tima za kvalifikacije za Ligu šampiona.

Za Zvezdu težak put do Lige šampiona
FOTO: FK CRVENA ZVEZDA/ RAS SRBIJA

Mnoge promjene ove sezone u sistemu kvalifikacija otežaće želju “crveno-bijelih” da se nađu u grupnoj fazi najkvalitetnijeg takmičenja , ali olakšavajuća okolnost je da će “priliku za popravni” u slučaju poraza u Ligi šampiona Zvezda imati u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Ono što Beograđanima trenutno ne odgovara je činjenica da će samo u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona biti nosioci. Trenutno kad bi se završila sva prvenstva sa postojećim stanjem na  tabelu “crveno-bijeli” su u drugom kolu kvalifikacijama već dva mjesta ispod crte. Zvezda treba da se nada da će titula u Sloveniji da završi u rukama Olimpije, na Kipru u Apolonu, dok šampion Poljske ne sme da bude Legija. Ipak , prema sadašnjoj situaciji rasplet u ovim zemljama baš ne ide na ruke Beograđanima.Među timove sezone su pokazali da i kao autsajderi itekako mogu daleko da dođu kvalitetnim radom.

Prvi zadatak zadržati Milojevića

Foto: Dušan Milenković/RAS Srbija
Foto: Dušan Milenković/RAS Srbija

Prvi zadatak uprave je da zadrži trenera Vladana Milojevića, koji je za samo godinu dana od raspalog tima uspio da napravi ekipu koja je ne samo vratila trofej već i odigrala sjajno u evropskim takmičenjima gdje je Zvezda prezimila nakon 25 godina. Uspio je mladi stručnjak da popravi formu svojih igrača od kojih su neki najbolje partije pružili upravo u ovoj sezoni (Stojković, Pešić, Rodić, Radonjić), održi visok ritam pa ih ni povrede ni kartoni nisu izbacili iz ritma. Od igrača kojima su navijači na početku sezone jedva čekali da vide leđa poput Le Taleka, Donalda napravio je najstabilnije karike šampionskog tima, pa sad i oni žele da i dalje ostanu u Zvezdi. U njegovoj ekipi se tačno zna ko, gdje i kad treba da se nalazi, pa su i neki igrači sa tehnički slabijim karakteristika uspjevali da budu presudni u ključnim mečevima.

Foto: Miloš Cvetković/RAS Srbija
Foto: Miloš Cvetković/RAS Srbija
Napokon golovi:Aleksandar Pešić

Zvezda je u svojim redovima imala i najbolje strijelce. Tamo gdje je na polusezoni stao Ričmond Boaći (15 golova), samo je u drugom dijelu sezone nastavio Aleksandar Pešić, koji se osim golovima (25)istakao i asistencijama. Da nije bilo promašaja u Moskvi, Pešić bi imao savršenu sezonu, a postao je i novi rekorder lige Srbije.

Za to i ne čudi interesovanje za trenera Zvezde, mada u beogradskom klubu ističu da je dogovor sa mladim stručnjakom blizu. Njegov uslov nije novac , već želja da se sadašnji tim sačuva i nadogradi.

Mogući rivali

Ako se gleda sadašnja situacija potencijalni protivnici Crvene zvezde u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona su : Škendija, Dudelanž, Spartak Trnava, Valeta, Krusejders, Viningur, Olimpija, Linkoln, Santa Koloma , Širak, Sutjeska, Suduva, Kork siti, Spartaks, Valur, Flora i Torpedo. Prvenstva su i dalje u toku i moguće su i promjene.