Politika

SVJEDOČIĆE, AKO GA POZOVU Blagojević: Ne poziva me kriminalna družina već Parlament BiH

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević potvrdio je za Srpskainfo da će otići u Parlament BiH kako bi svjedočio pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, ukoliko mu poziv zvanično dođe.

SVJEDOČIĆE, AKO GA POZOVU Blagojević: Ne poziva me kriminalna družina već Parlament BiH
FOTO: ALTERNATIVNA TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Reagujući na informaciju da ga ova komisija planira pozvati radi svjedočenja, Blagojević kaže da ne zna zbog čega ga konkretno zovu, ali da će u svakom slučaju otići.

Nisam dobio poziv i, iskreno, ne znam o čemu trebam da svjedočim. Međutim, ne mislim da ignorišem poziv. Ta komisija je osnovana potpuno u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koji, kao i Poslovnik Doma naroda Parlamenta BiH, daje ustavno pravo Parlamentarnoj skupštini, odnosno bilo kom od njenih domova da može formirati i ad hok posebne istražne komisije radi razmatranja svih pitanja od javnog interesa – ističe Blagojević.

Javni interes

Dodaje da je pravosuđe jedno od pitanja koje je od javnog interesa u svakoj državi, pa i u BiH. Samim tim, kako kaže Blagojević, navedena komisija, suprotno određenim tendencioznim pokušajima da je prikažu da je neustavna, ustavno je formirana.

– Ne poziva mene kriminalna družina da dođem na sastanak već Parlament BiH – ističe Blagojević.

Pročitajte još

Podsjećamo, Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održala je sjednicu ovih dana na kojoj je, između ostalog, dogovoreno da će, pored sudije Blagojevića, radi svjedočenja pozvati i sudiju Suda BiH Branka Perića, te sudiju Evropskog suda za ljudska prava Farisa Vehabovića. Pored njih, radi svjedočenja, na narednu sjednicu biće pozvan i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, kao i direktora Agencije za javne nabavke BiH.

– S tim u vezi, zadužuju se službenici Sekretarijata PSBiH, koji pružaju stručnu i administrativno-tehničku podršku Privremenoj komisiji, da stupe u kontakt s navedenim sudijama s ciljem razmatranja optimalnog datuma za njihovo svjedočenje – navodi se u zaključku sa ove sjednice.

Lista donacija

Na sjednici je usvojeno još niz zaključaka, među kojima i taj da se od Uprave za indirektno oporezivanje BiH traže informacije o svim donacijama u periodu između 15. marta do 31. maja ove godine, s nazivom uvoznika i donatora, opisom i vrijednošću robe i podacima o krajnjem korisniku.

Od Uprave za indirektno oporezivanje BiH traži se da dostavi detaljno sve podatke (proizvođač, zemlja porijekla, prodavac, iznos i količina i datum uvoza) vezano za uvoz respiratora u BiH od strane preduzeća “Srebrena malina” i “Medietic”, kao i detaljne podatke o uvozu medicinske opreme za pokretnu bolnicu od strane preduzeća “Balkan Global”.

Pročitajte još

Takođe, ova komisija traži i od Agencije za lijekove BiH da dostavi detaljno sve podatke o izdavanju dozvole za interventnu nabavku respiratora preduzećima “Srebrena malina” i “Medietic”, kao i podatke o zahtjevu i procedurama vezano za izdavanje dozvole za interventnu nabavku medicinske opreme za pokretnu  bolnicu preduzećima “Balkan Global” i “Derby Trade”.

– Privremena istražna komisija od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH traži odgovore, da li Tužilaštvo BiH koristi CMS ili neki drugi sličan sistem za potrebe dodijeljivanja predmeta pojedinačnim tužiocima? Ukoliko Tužilaštvo BiH ne koristi takav sistem za potrebe dodjeljivanja predmeta, ko odlučuje o dodjeljivanju predmeta u Tužilaštvu BiH? Ukoliko Tužilaštvo BiH ne koristi takav sistem za potrebe dodjeljivanja predmeta, da li je VSTV odobrilo takvu praksu? Ukoliko jeste, kada i na čiji zahtjev? Da li bilo koje drugo tužilaštvo u Bosni i Hercegovini predmete dodjeljuje pojedinačnim tužiocima bez korištenja CMS ili sličnog sistema – stoji u zaključcima ove Komisije.

Sukob interesa

Istovremeno, od Savjeta ministara BiH traže se sve informacije o postupanju nadležnih institucija (Ministarstva pravde BiH i sl.) u vezi uspostave širih pravila i jačanja sankcija po pitanju sukoba interesa nosioca pravosudnih funkcija, uključujući njihove bliske srodnike.

Privremena istražna komisija traži i dostavu sve raspoložive dokumentacije koja se tiče ovog pitanja.

Ova Komisija zadužuje Istraživački sektor Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH da, do iduće sjednice, dopuni i eventualno ažurira s podacima o BiH, postojeće istraživanje o propisima o sudskim i tužilačkim vijećima/savjetima i drugim regulatornim tijelima u BiH iz 2015. godine.

– Privremena istražna komisija od Suda BiH traži sve podatke o predmetima koji se vode duže od pet godina, i to na način da se dostavi broj predmeta, godina kada je predmet započet, na koga se predmet odnosi i ime sudije koji vodi predmet. Zadužuje se Istraživački sektor Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH da pripremi dostupne informacije o pojedinačnim slučajevima iz tačke 5. Programa rada Privremene istražne komisije – stoji u zaključcima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu