Biznis

AKCIJE PORASLE ZA SKORO 350 ODSTO Tesla sada VRIJEDI VIŠE nego Tojota, Dizni i Koka-Kola

Tesla, kompanija Ilona Maska koja se bavi proizvodnjom automobila, popela se na vrh liste najvrednijih proizvođača u 2020. godini. Tako je prestigla Tojotu po tržišnoj vrijednosti, te postala najvredniji proizvođač automobila u svijetu. Odmah na drugom mjestu je Tojota, dok je od Folksvagena Tesla vrednija više nego duplo.

AKCIJE PORASLE ZA SKORO 350 ODSTO Tesla sada VRIJEDI VIŠE nego Tojota, Dizni i Koka-Kola
Foto: Felipe Trueba/EPA

Tojota je nakratko bila na prvom mjestu, ali najnoviji podaci pokazuju da je Ilon Mask ponovno preuzeo vrh. Tržišna vrijednost Tesle sada iznosi oko 207,6 milijardi američkih dolara, što je za nekoliko milijardi više nego što vrijedi Tojota, piše portal Index.hr.

Tesla je, takođe, vrednija od Coca-Cole, Diznija, Ciska, Mercka i Exxon Mobila.

U proteklih godinu dana akcije Tesle porasle su za skoro 350 odsto, dostigavši procijenjenu vrijednost veću za sedam puta nego lani u isto vrijeme. Mnogi još uvijek Maskovu kompaniju smatraju precijenjenom, s obzirom na isporučene količine automobila u svijetu.

Mnogi smatraju Teslu tehnološkom kompanijom, a ne automobilskom. U proteklih 12 mjeseci, zaključno sa 31. martom 2020. godine, Tesla je isporučila nešto manje od 400.000 električnih vozila u cijelom svijetu.

Sada postoji svega 19 kompanija na njujorškoj berzi koje su vrednije od Tesle.