Gradovi

AMBICIOZNI PLANOVI Fokus Zavičajnog muzeja u knjigama, filmovima i izložbama

Javna ustanova „Zavičajni muzej“ Gradiška, bez obzira na mjere i ograničenja uslovljene epidemijom virusa korona, uspješno realizuje ovogodišnje programe.

AMBICIOZNI PLANOVI Fokus Zavičajnog muzeja u knjigama, filmovima i izložbama
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ /RAS SRBIJA

Ponovo je otvorena galerija u kojoj je postavljena izložba slika Nataše Gojković, studenta slikarstva Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja, koji ove godine obilježava pola vijeka postojanja, naglašava da je ova ustanova i u vrijeme vanrednih mjera u Republici Srpskoj pripremala programe, knjige i filmove.

Foto: Milan Pilipović /RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović /RAS Srbija

Štampamo monografiju „Pedeset godina muzejske djelatnosti u Gradiški“, koja će biti predstavljena 19. septembra. Tada slavimo jubilej. Podsjećamo, početak rada Zavičajnog muzeja utemeljen je izložbom dokumenata iz Drugog svjetskog rata “Putevi pobjede”, na taj dan prije pola vijeka. To je prvi muzejski program – podsjeća Vujinović.

Priređivač ove publikacije je Bojan Vujčić, istoričar i kustos „Zavičajnog muzeja“, autor nekoliko knjiga o prošlosti Gradiške.

– Pedeset godina je dug i važan period za našu ustanovu, za Gradišku i okolinu tokom kojeg su zabilježeni mnogi događaji. To se već sada smatra važnom etapom istorije. U monografiji je temeljito, detaljno i argumentovano osvijetljen ovaj period – rekao nam je Bojan Vujčić, čija istraživanja su bitno doprinijela jasnijoj istorijskoj spoznaji gradiškog kraja, naročito u periodu između dva svjetska rata.

Foto: Milan Pilipović /RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović /RAS Srbija
Bojan Vujčić

Takođe je veoma zapažena i knjiga „Građanska Gradiška“, predstavljena prošle godine u Beogradu, kojom je naglašena posebna dimenzija života u gradu na Savi prije i poslije Prvog svjetskog rata. Izdavač i ove knjige je „Zavičajni muzej“.

Od najvažnijih sadržaja koji će ove godine obilježiti rad “Zavičajnog muzeja” te Gradiški obezbijediti veliki korak na očuvanju istorije su fontana posvećena Diani Budisavljević, trg Veljka Čubrilovića, učesnika Sarajevskog atentata, postavljanje njegove statue i premijera filma “Učitelj u lancima”, potom arheološka istraživanja u Potkozarju, izložbe slika i dokumenata…

– Okončanje dijela naših programa kasni zbog epidemije, ali oni nisu došli u pitanje. Sve što je planirano za proljeće, završićemo na jesen. Tada ćemo nastaviti i umjetničke radionice, a u saradnji s “Grad pozorištem” pripremamo program “Muzej u koferu” – optimista je Vujinović.

Foto: Milan Pilipović /RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović /RAS Srbija
Bojan Vujinović

Nacioanlnim spomenicima nedavno su proglašeni Vrbaški grad u Gornjim Podgradcima sa srednjovjekovnom crkvom Svetog Đorđa, manastirište u Gornjim Kijevcima sa tri lokaliteta. To su „Vila Rustika“, srednjovjekovni manastir i dvije crkve brvnare. U “Zavičajnom muzeju” to smatraju veoma važnim.

Foto: Milan Pilipović /RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović /RAS Srbija

– Završeno je idejno rješenje manastirske crkve i konaka u Kijevcima. Gradska uprava Gradiška i “Zavičajni muzej” dobili su na uvid ovaj dokument. Sada je u proceduri izrada projektne dokumentacije, koja bi trebala biti završena do oktobra. Mi smo optimisti i vjerujemo da će sljedeće godine biti osveštani temelji i započeta gradnja prvog manastira na području Gradiške – smatraju u gradiškom muzeju podsećajući na važnu i veliku podršku koju imaju od gradske uprave.

Izložbe

U ovogodišnjem programu “Zavičajnog muzeja” su izložbe slika Branka Jungića i Milovana Čikića, pojmova „Bukvar Lijevča i Potkozarja“, izložba slika Save Šumanovića i drugi programi. Muzej takođe priprema stalnu postavku mozaika i ostavštine Bore Nježića, te film o ovom umjetniku, porijeklom iz Romanovaca kod Gradiške.