Društvo

ANOMALIJE, TUMORI, PATOLOŠKE TRUDNOĆE Srbija može dokazati povezanost bombardovanja sa zdravstvenim posljedicama

Srbija jedina u ovom trenutku ima kapaciteta da ispita i direktno poveže NATO bombardovanje 1999. godine sa zdravstvenim posljedicama povezanim sa osiromašenim uranijumom, izjavila je danas načelnik Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić.

ANOMALIJE, TUMORI, PATOLOŠKE TRUDNOĆE Srbija može dokazati povezanost bombardovanja sa zdravstvenim posljedicama
FOTO: RAS SRBIJA

Grujičićeva je rekla da je Srbija jedina zemlja koja je nakon bombardovanja “ostala čitava” i koja može da sprovede istraživanje, s obzirom na to da je na jugu zemlje i na Kosovu i Metohiji korišteno oružje sa osiromašenim uranijumom.

Na naučnoj osnovi mi možemo da pokažemo povezanost sa pojavom određenih bolesti – malignih, steriliteta, autoimune bolesti, genetskih anomalija kod djece, patoloških trudnoća – rekla je Grujičićeva za televiziju “Prva”.

Povodom međunarodne konferencije o štetnosti osiromašenog uranijuma, koja će u četvrtak, 4. aprila, biti održana u Rimu, a učestvovaće i predstavnici italijanske Vlade, Grujičićeva je izrazila nadu da će to biti uvod u početak zabrane oružja sa osiromašenim uranijumom.

– Riječ je o genocidnom oružju, o dijelu nuklearnog otpada koji siju po svetu praveći ekološke genocide – rekla je Grujičić.

Ona je dodala da je šteta što je Srbija, kao zemlja direktno pogođena osiromašenim uranijumom, bila uzdržana kada se prošli put u UN glasalo o zabrani njegovog korištenja.

Grujičićeva kaže da će, kada Srbija dokaže štetnost osiromašenog uranijuma, na težini dobiti i tužbe 300 oboljelih italijanskih vojnika koji su boravili u misijama na terenima bombardovanim NATO projektilima.

– Mi ćemo dokazati da su oni oboleli jer su bili izloženi dejstvu oružja sa osiromašenim uranijumom. Italijanski vojnici su do sada dokazali da ih njihova država nije zaštitila, što je država i priznala, ali oni nisu naučno dokazali da su njihovi tumori uzrokovani nano-česticama osiromašenog uranijuma. Mi možemo to da dokažemo i zato je veoma važno da se takvo istraživanje i napravi – kaže Grujičićeva.