reload

Politika

HDZ i Osmorka potpisali koalicioni sporazum: Narednih dana se prenosi i na državni nivo sa SNSD (FOTO)

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH kako je i najavljeno upriličeno je potpisivanje koalicionog sporazma Osmorke i HDZ. Potpise na dokument su stavili Nermin Nikšić i Dragan Čović.

HDZ i Osmorka potpisali koalicioni sporazum: Narednih dana se prenosi i na državni nivo sa SNSD (FOTO)
FOTO: BOSNAINFO

Dokument nosi naziv “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. 2026.”.

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije sa drugim strankama.

Pročitajte još

Važno je istaći da ovaj sporazum podrazumijeva osnovu za koaliciju Osmorke i HDZ te da će narednih dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD što, automatski, nakon dugo godina na vlasti SDA prelazi u opozicione klupe.

Ranije su na novinarska pitanja odgovarali Nermin Nikšić i Elmedin Konaković te su se usaglasili da je formiranje, tačnije, prijedlog vlasti moguć bez HDZ i SNSD matematički, ali da je to besmisleno te da ne bi bilo tehnički kmoguće kroz Domove naroda, piše Bosnainfo.

Inače je ovaj sporazum trebao biti potpisan 25. novembra, međutim, to je prolongirano na četiri dana, a u međuvremenu su radne grupe Osmorke i HDZ radile na njegovom dorađivanju i “utezanju”.