back button
reload

Društvo

Lijek protiv šuge koriste u liječenju korone: Dr Adžić objasnila koliko liječenje na svoju ruku može da bude OPASNO

Sve češće u javnosti se može čuti da se lijek "ivermektin" koristi u lečenju ili prevenciji korona virusa. Društvene mreže su preplavljene raznim studijama iz SAD, a u apotekama vlada prava nestašica ovog lijeka.

Lijek protiv šuge koriste u liječenju korone: Dr Adžić objasnila koliko liječenje na svoju ruku može da bude OPASNO
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako lako dostupan, ovaj lijek ne bi trebalo uzimati na svoju ruku iz tri razloga.

Prvi, nije potvrđeno njegovo dejstvo kada je korona u pitanju, drugi može da izazove ozbiljne zdravstvene posljedice, i treći – prvenstveno se koristi u veterini!

Otkud ideja da se “ivermektin” koristi u bilo kakvoj terapiji na ljudima? Istina je da se krema na bazi “ivermektina” koristi u dermatologiji i ima rezultate u liječenju nekih stanja na koži ljudi, kao što je šuga. Međutim, kao kapsule prvenstveno se koristi u veterini kao antiparazitski lijek, pišu Novosti.

Pročitajte još

– Postojale su pojedine studije u SAD koje su testirale da li ovaj lijek može da pomogne kod oboljelih od kovida ili čak u prevenciji. I dalje postoje neke klinike koje to čine. Neke kolege to isprobavaju i postoje neka usmena objašnjenja da pomaže, ali to niko ne može da tvrdi zvanično jer ga ni Svjetska zdravstvena organizacija nije odobrila niti je u zvaničnim protokolima za lečenje korone. Kod nas “ivermektin” je registrovan samo kao veterinarski lijek – rekla je za dr Milena Turubatović.

Ovaj lijek se može lako nabaviti, cijena mu je pristupačna, ali nisu svi lekari spremni da ga preporuče.

– Zvanično se ne koristi kod nas u tretiranju kovida i ja ga ne preporučujem svojim pacijentima. Međutim, znam da ga pojedine moje kolege preporučuju – objašnjava dr Turubatović.

Jasno je da nijedan lijek ne treba uzimati na svoju ruku, a koliko to može biti opasno u ovom slučaju potvrđujei načelnica kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević.

– “Ivermektin” se ne koristi zvanično. Nezvanično, po neko uzima na sopstvenu odgovornost. To je antiparazitarni lijek koji se koristi kod goveda, a kod ljudi može da izazove ozbiljno oštećenje jetre – kratko i jasno je rekla dr Adžić.