back button
reload

Politika

"Loše je što je zauzeo stranu" Komšić ističe da Šmitov stav nije i zvanični stav Njemačke

Razgovarali smo sa kancelarkom Angelom Merkel, stav Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH nije zvanični stav Njemačke, kazao je poslije sastanka s ambasadorima Evropske unije predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

"Loše je što je zauzeo stranu" Komšić ističe da Šmitov stav nije i zvanični stav Njemačke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Željko Komšić

Komšić je kazao kako su osnovne teme bile blokade koje su na snazi, posebno one koje se odnose na održavanje izbora naredne godine. Kazao je i kako je jedno od ambasadorskih pitanja bila i izjava visokog predstavnika Kristijana Šmita.

– Loše je da je Šmit zauzeo stranu jer čim vi to uradite, u problemu ste. Onda sve što radi dalje će izazivati sumnju – kazao je Komšić.

Na tom skupu čule strašne izjave o Sarajevu i jednom narodu, dodao je te ponovio kako je posebno za to reagovao.

Pročitajte još

– Nikad Sarajevo nije bilo mjesto koje je pripadalo samo jednom narodu, uvijek je bilo mjesta za svakoga. Danas pričamo o tome jer ima ljudi koji izađu i lupnu glupost – izjavio je on.

Njemačka vlada nije svoju politiku promijenila ni za milimetar, a Šmita treba pitati za njegove izjave, dodao je

O ograničavanju mandata članova Predsjedništva, opciju koja se pojavila kao mogućnost djelovanja visokog predstavnika, kazao je da to nije ni pravno moguće jer je dio Dejtonskog sporazuma, a to Šmit ne može mijenjati, piše Klix.