reload

Gradovi

NA ZIDU OSLIKAN MURAL PJESNIKINJE Proslavljen dan škole „Desanka Maksimović“ iz Oštre Luke (FOTO)

U Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ iz Oštre Luke proslavljen je dan ove obrazovne ustanove. Tim povodom na zidu škole oslikan je mural sa likom poznate pjesnikinje Desanke Maksimović koja je rođena u Srbiji 16. maja prije 124 godine.

NA ZIDU OSLIKAN MURAL PJESNIKINJE Proslavljen dan škole „Desanka Maksimović“ iz Oštre Luke (FOTO)
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Autor murala Nemanja Gruban kaže da je crvenom bojom predstavljena zahvalnost narodu Japana čija je Vlada pomogla izgradnju ove škole. Prikazani su i ostali simboli Oštre Luke.

– Desanka Maksimović pruža knjigu na njoj je ada na Sani u Oštroj Luci i hram Hrista Spasitelja i iz te knjige leprašaju razni cvjetovi, dječije zanimacije kao i nauka – objašnjava Gruban.

Mural na zidu škole oslikali su Šeatović i Bajić koji su autori velikog broja murala u gradu na Sani.

Stevan Šeatović kaže da je mural „Desanka Maksimović“ bio najveći izazov do sada.

– Prethodne sedmice smo radili od jutra do mraka kako nam je vrijeme dozvoljavalo, velike vrućine su nas pratile tako da su bili otežani uslovi za rad, a pri tome je autor murala Nemanja Gruban dosta zahtjevno uradio u smislu boja i sjenki, tako da nam je do sada ovo bio najizazovniji mural – navodi Šeatović.

Pročitajte još

Direktor škole Desanka Maksimović Nikola Vujasinović ističe da je tokom obilježavanja iz ove obrazovne ustanove poslata zahvalnost mještanima kao i opštinskom rukovodstvu jer imaju njihovu podršku.

– Ova škola je od samog početka rasla i rasla i ne želimo da stanemo na tom putu. Odradili smo mnoge projekte i uključeni smo u mnoge projekte. Ponosan sam na projekat djeca pred polazak u školu koji je smišljen tako da djeca od tri do šest godina borave u tom programu zbog činjenice da Oštra Luka nema vrtić. Među prvima smo u Republici Srpskoj to i zbog toga nas je Ministarstvo prosvjete i kulture RS uvrstilo u bilten kao školu dobre prakse. Na to sam veoma ponosan – ističe Vujasinović.

Objekat Osnovne škole Desanka Maksimović u Oštroj Luci je uz finansijsku pomoć Vlade Japana izgrađen 2001. godine. Naredne godine biće obilježeno i 20 godina od kada se u ovoj školi održava nastava. Školu pohađa 125 učenika, dok u predškolskom programu ima 16 mališana.