back button
reload

Sudbine

Najduža infekcija koronom ikad zabilježena "42 puta sam testiran pozitivno, a žena mi je pet puta organizovala sahranu"

Britanac Dejv Smit (72) se zarazio korona virusom na početku prvog talasa u Velikoj Britaniji. Međutim, dok većinu njih virus napusti već poslije nekoliko nedjelja, Smit je imao sasvim drugačiju vrstu problema - čitavih 10 mjeseci je bio pozitivan na korona virus.

Najduža infekcija koronom ikad zabilježena "42 puta sam testiran pozitivno, a žena mi je pet puta organizovala sahranu"
FOTO: SEDAT SUNA/EPA

To je najduže zabilježena aktivna infekcija kovidom-19, a tokom tog perioda Dejvid je 42 puta testiran pozitivno i sedam puta primljen u bolnicu, piše “Gardijan”.

– Kad god mi se stanje pogorša, dođem bukvalno pred “vrata smrti” i odmah moram u bolnicu. Moja supruga je pet puta organizovala sahranu. Zvao sam porodicu i prijatelje da se opraštam s njima, ali sad bih volio da sam držao jezik za zubima – ispričao je Smit.

Ovaj penzionisani instruktor vožnje, na kraju je izliječen koktelom antitijela koji je korišćen i za liječenje Donalda Trampa i koji djeluje tako da blokira virus da zarazi nove ćelije u organizmu. Smitovo stanje je bilo takvo da su ljekarima bile odriješene ruke da mu daju čak i neprovjerenu terapiju, ako ne postoji drugi odobreni tretman na koji reaguje.

– Ne postoji veliki broj ovakvih pacijenata, vjerovatno ne više od nekoliko po bolnici. Neki od njih se jednostavno razbole i preminu, ali čini se da ostali imaju ovaj tip bolesti, koji se stalno vraća. Znamo da ovi pacijenti imaju mutacije slične onima koje smo viđali u nekoliko varijanti. To je teoretski rizik, ali postoji, zbog čega ne bismo trebali da previdimo ovakve pacijente kada je riječ o terapiji – izjavio je konsultant za zarazne bolesti Ed Moren.

Poput Smita, većina ljudi sa upornim infekcijama ima nizak nivo antitijela koja neutrališu virus, bilo zbog nedavnog liječenja leukemije, bilo zbog nasljednog stanja zbog kojeg su ćelije koje proizvode antitijela nefunkcionalne.

Smit se liječio od leukemije 2019. godine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Taman sam saznao da sam čist od raka, kada sam ostao potpuno iscrpljen i bez energije. Izgubio sam osjećaj mirisa, koji se još uvijek nije povratio. Kovid test nisam uradio do aprila, kada su me odveli u bolnicu, jer sam razvio upalu pluća – rekao je Smit.

Poslat je kući nakon primjene antibiotika, ali se i dalje osjećao loše. Ponovo je hospitalizovan u julu, jer je bio jako slab, a kada je test ponovo pokazao pozitivan rezultat, pretpostavka je bila da je ponovo i zaražen, međutim, drugi testovi sugerisali su da se radi o istoj infekciji.

Iako je infekcija u njegovom tijelu bujala, Smitovo zdravstveno stanje se poboljšavalo, a zatim nepredvidivo pogoršavalo.

– U jednom trenutku bio sam prikovan za krevet dva ili tri mjeseca. Supruga je morala da me pere i brije, jer jednostavno nisam mogao da ustanem. Ponekad sam razmišljao kako bih želio da me nestane u pola noći, jer jednostavno više ne mogu dalje. Dolazite do tačke kada se više plašite života nego umiranja – kaže Dejv.

Zato je osigurao da njegova supruga dobije pristup svim dokumentima i bankovnim karticama, te je ubrzo počela sa razvrstavanjem i prodajom njegovih stvari. Smit je u jednom trenutku kontaktirao i rodbinu na Novom Zelandu kako bi se oprostio, dok su drugi članovi to činili sami, dolazivši mu u posjetu u zaštitnom odijelu.

Preokret se dogodio sa pomenutom terapijom, regeneronom, ali ni do poboljšanja nije došlo odmah već poslije par nedjelja.

– Zaista sam bio presrećan kada sam prvi put nakon nekoliko mjeseci svojoj ženi skuvao šolju kafe. To je bio prvi put da sam mogao da učinim nešto za nju, umjesto ona za mene. 45 dana nakon što sam dobio lijek, dobio sam i negativan rezultat. Otvorili smo flašu šampanjca koju smo čuvali, jer inače ne pijemo i sami dokrajčili cijelu flašu. Onda smo pozvali sve da im saopštimo da sam negativan – priča Smit.

Od tada, Dejv je bio u posjeti porodici, na godišnjem odmoru i u Londonu, a u slobodno vrijeme uči unuku da vozi automobil.

– Nikada neću biti 100 posto dobro, jer mi je kovid uništio pluća, pa prilično brzo ostajem bez daha. Ali svaki dan koji sada živim je bonus – zaključio je Dejv, piše Blic.