back button
reload

Društvo

NJEMAČKA I AUSTRIJA NAJRIGIDNIJE Srbija skinuta sa zelene liste EU za putovanja, odluka stupa na snagu naredne sedmice

Srbija je juče skinuta sa zelene liste Evropske unije kada su putovanja u pitanju, a odluka bi trebalo da stupi na snagu najvjerovatnije naredne srijede 15. septembra.

NJEMAČKA I AUSTRIJA NAJRIGIDNIJE Srbija skinuta sa zelene liste EU za putovanja, odluka stupa na snagu naredne sedmice
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zelena lista se ažurira dva puta mjesečno, iako to nije bio slučaj ljetos za vrijeme turističke sezone. Prije samo desetak dana, Srbija je i pored toga što je imala značajan porast broja novozaraženih ostavljena na spisku bezbednih zemalja za putovanje. Situacija se u međuvremenu promijenila, pa su na jučerašnjem sastanku u Briselu ambasadori 27 zemalja članica EU odlučili da Srbiju izbrišu sa zelene liste, baš kao i Albaniju, Japan, Jermeniju, Azerbejdžan i Brunei. Razlog je, navode u Briselu, što su prosječni novi dnevni slučajevi infekcije u ovih šest zemalja naglo porasli, pri čemu je u Srbiji trenutno više od 600 novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Odluka o uklanjanju Srbije sa spiska bezbjednih zemalja za putovanja na snagu će stupiti, najvjerovatnije, od sljedeće sedmice, 15. septembra, međutim, to je bilo potpuno očekivano jer Srbija ne ispunjava najmanje tri od sedam uslova koliko je postavila EU za ulazak na zelenu listu, a na kojoj se Srbija nalazila od sredine juna 2021. godine, dakle u prethodna tri mjeseca.

Podsjetimo, glavni uslov je da prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) zemlja nema više od 75 zaraženih na 100.000 građana (mi imamo preko 600). Drugi je da država ima stabilan ili opadajući trend novih slučajeva u ovom periodu u odnosu na prethodne dve sedmice. Ni ovaj uslov Srbija ne ispunjava, kao ni onaj da nema više od četiri odsto pozitivnih testova u odnosu na sve testove na kovid sprovedene u prethodnih nedjelju dana. U posljednje dvije nedelje Srbija ima između 20 i 25 odsto pozitivnih.

Odluka ipak samo preporuka

Građani koji planiraju putovanja i kasna ljetovanja u narednom periodu ipak odluku EU ne bi trebalo da shvate kao tragičnu. Ona je samo preporuka zemljama članicama, a nije i obavezna, već svaka od država odlučuje za sebe. Dakle, ne treba očekivati da bi Grci, na primjer, mogli da nam zatvore granice, baš kao ni susjedne zemlje poput Mađarske, Bugarske, pa čak ni Hrvatske.

Prema riječima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjane Matić, “moći ćemo da putujemo normalno u odnosu na kovid”. Ona je izjavila za RTS da „svi znamo da je neophodno ili da budemo vakcinisani ili da imamo negativni PCR test“.

– Zdravstvena situacija u Srbiji se alarmantno pogoršava i to će sigurno uticati na odluke. Češka je već stavila Srbiju na crvenu listu i oni sada zahtjevaju za nevakcinisane građane Srbije PCR i karantin. Mnogo je značilo da smo na zelenoj listi za putovanja za naše građane, činjenica da ćemo da se vratimo na crvenu listu će otežati putovanja. Vakcine koje priznaju u EU će biti prihvaćene, za ostale će biti potrebni PCR testovi, možda će neke zemlje zahtjevati i karantin, sve zavisi od države do države – izjavila je Matićeva neposredno pred donošenje odluke EU.

FOTO: ANTONIO BAT/EPA
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Ono što je važno da znaju građani koji planiraju putovanja jeste da će svaka zemlja donositi odluke za sebe.

Neki će vjerovatno i dalje dozvoljavati ulazak samo uz potvrdu o vakcinaciji ili uz PCR test (pojedinci će priznavati samo cjepiva odobrena od strane EU, a ne i „sinofarm“ i „sputnjik V“), drugi će zahtjevati možda dupli PCR (prije puta i po dolasku), treći karantin od sedam do deset dana, a sigurno će biti i onih koji će nam potpuno zatvoriti granice, piše Blic.

Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) kažu da je bilo očekivano da Srbija bude uklonjena sa zelene liste pošto je broj novozaraženih u porastu.

– Kada je riječ o putovanjima u zemlje Evropske unije, svakako će ići preporuka s obzirom na to da se nalazimo na crvenoj listi, da se neki od uslova promjene. To znači da će neke zemlje, možda, bez obzira na to da li je neko vakcinisan ili ne, insistirati na karantinu, kao što su Njemačka, Austrija i druge koje su najrigidnije. Međutim, ono što je nama u ovom trenutku najvažnije jeste da zemlje u koje putujemo turistički, svakako i bez obzira na preporuke, i stavljanja na crvenu listu, sve postupaju u skladu sa svojim interesima. Tako je bilo i tokom leta. Zato ne očekujem da Grčka, Hrvatska, Bugarska i još nekoliko zemalja menjaju pravila do kraja septembra, i oni koji su vakcinisani ili imaju testove, moći će da ulaze u te zemlje kao i do sad.