back button
reload

Svijet

"RAZGOVOR NIJE BIO NEPRIJATELJSKI" Putin sastanak sa Bajdenom ocijenio kao dobar i konstruktivan

Predsjedik Rusije Vladimir Putin rekao je, nakon sastanka sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u vili La Granž na obali Ženevskog jezera, da su razgovori bili dobri i konstruktivni.

"RAZGOVOR NIJE BIO NEPRIJATELJSKI" Putin sastanak sa Bajdenom ocijenio kao dobar i konstruktivan
FOTO: DENIS BALIBOUSE/POOL/EPA

Na sastanku je postignut dogovor o povratku ruskih i američkih izaslanika, prenosi Blic.

– Saglasili smo se da se svako vrati na svoje mesto, a da li će to biti sutra ili neki drugi dan, to je tehničko pitanje – rekao je Putin na konfereciji za novinare.

Ruski predsjednik rekao je da je razgovarao o Ukrajini sa američkim predsednikom.

– Što se tiče ulaska Ukrajine u NATO, mislim da tu nema o čemu da se razgovara – rekao je.

Obje strane su pokazale spremnost da pronađu način za rješavanje aktuelnih problema, naglasio je lider Rusije.

Prema njegovim riječima postignut je dogovor da se pokrenu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti na institucionalnom nivou.

“Dotični gospodin”

Upitan o opozicionom aktivisti Alekseju Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu, Putin je rekao da je ruski bloger znao da je prekrišio zakon i kada je kročio na tlo Rusije.

Interesantno je da ni u jednom momentu nije htio da kaže “Navaljni”, već je govorio “ovaj čovjek”.

– Taj čovek je znao da krši ruski zakon. Dva puta je osuđivan – rekao je ruski predsjednik.

FOTO: FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA
FOTO: FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA

Putin je ponovio zvanični stav Rusije da je Navaljni prekršio uslove kaucije odlazeći u inostranstvo nakon navodnog trovanja nervnim agensom “novičokom” minule godine. Preciznije, nije se javio ruskim pravnim službenicima kako to zakon nalaže.

– Svjesno je ignorisao zakon – ponovio je i dodao:

– Dotični gospodin je otišao na liječenje u inostranstvo. Čim je otišao u bolnicu, objavio je video snimke na internetu… Želio je svjesno da prekrši zakon. Uradio je tačno ono što je želio. Pa kakvu vrstu diskusije možemo voditi (o njemu)? – naglasio je Putin.

Konsultacije sa Bajdenom o sajber-bezbjednosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da se sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom dogovorio da treba da počnu konsultacije o sajber-bezbjednosti, tvrdeći da su hakerski napadi na Rusiju došli iz SAD.

SAD su nekoliko puta iznele tvrdnje da su sajber-napadi na američke agencije i kompanije došli iz Rusije.

“Bajden je iskusan državnik”

Vladimir Putin opisao Bajdena kao “iskusnog državnika”, ali je iskoristio priliku i da napravi poređenje između bivšeg i sadašnjeg američkog predsjednika.

– Naš razgovor oči u oči trajao je skoro dva sata. Nema mnogo svjetskih lidera koji imaju takav potencijal. Postavljena su mu dva ista pitanja, a on je odabrao da odgovori direktno. On je veoma drugačiji u odnosu na predsjednika Trampa – rekao je.