reload

Kultura

"Koliko radiš, toliko dobijaš, bitna je vjera u sebe" USPJEŠNO ZAVRŠEN PRVI "TALENT KAMP 2022" (FOTO)

Panelom za više od 300 učenika osnovnih i srednjih škola, pobjednika republičkih takmičenja iz svih krajeva Republike Srpske, koji su vodili programski direktor Dječijeg kulturnog centra Beograd Leontina Pat, srpski džudista Nemanja Majdov i jedan od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena Vladimir Grbić, na Jahorini je danas završen prvi "Talent kamp 2022".

"Koliko radiš, toliko dobijaš, bitna je vjera u sebe" USPJEŠNO ZAVRŠEN PRVI "TALENT KAMP 2022"  (FOTO)
FOTO: SRNA

Leontina Pat rekla je novinarima da bi voljela da djeca sa Jahorine odu sa porukom da su uvažavana, poštovana i od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ali i od svih njihovih pedagoga, koordinatora koji rade sa njima jer je svima zajednički cilj da talentovana i nadarena djeca budu srećna.

– Moj savjet svim mladim talentima bez obzira da li je u pitanju sport, nauka, umjetnost jeste da budu fokusirani na ono što ih čini srećnim, da svoje ciljeve ne moraju da zacrtavaju kako ih recimo uče, već samo da osjete svoj fokus i vježbaju na šta su se fokusirali te da se ne obaziru na okolinu. Poštujte kritička mišljenja, ali radite na tome da uvijek budete još bolji, da ispravite sve svoje greške i da naučite iz njih – poručila je Patova.

Pročitajte još

Prema njenim riječima, danas je mnogo teško biti dijete sa talentom, zato što vas etiketiraju upravo oni prosječni ili oni koji vrijeme ne provode onako kako bi trebalo da bi se razvijali i rasli.

– I zato je danas talentovanoj i uspješnoj djeci mnogo teže, veći izazovi i iskušenja da potpadnu pod nivo prosječnosti samo da bi se uklopili u društvo. To je velika greška – istakla je Patova i dodala da iz tog razloga treba da bude što više ovakvih kampova, kako bi se upravo talentovana djeca povezala, družila, njegovala svoja prijateljstva.

Ona je dodala da bi povezivanjem, druženjem djeca shvatila da nisu usamljena.

Grbić je rekao da je uvijek tu šta god da se radi za djecu, ističući da znanje i iskustvo njima može puno pomoći za buduće školovanje.

On je dodao da djeca treba da znaju da ima neko kome je stalo do njih, iskoriste nešto što su rekli na panelu kako bi izgradili svoje sopstvene principe.

Nemanja Majdov istakao je da treba širiti ljubav, ali prije svega biti dobar čovjek, što je danas najteže, da bi se postigao cilj, jer to nema cijenu.

– Koliko radiš, toliko dobijaš, bitna je vjera u sebe, u rad – naglasio je on.

Majdov je rekao da mu se svidio današnji panel na kojem su prisustvovala uspješna djeca, koja su budućnost Srpske, te da je ponosan što je tu da im prenese svoje znanje i pomogne koliko može, dodajući da su djeca od njih troje panelista mogli dosta toga da čuju i prisvoje.

Učenik drugog razreda Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine Miodrag Ostojić, republički prvak iz fizike, navodi da je kamp bio sjajna prilika da se upoznaju sa učenicima koji imaju različite talente, ostvari kontakt sa njima, da su prošli mnogo radionica sa raznim predavačima koje će im pomoći u daljem školovanju.

Ostojić kaže da su ih sportisti Nemanja Majdov i Vanja Grbić još više podstakli na rad, na trud i vjeruje da će imati mnogo nagrada u daljem školovanju.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić zaključila je nakon trodnevnog “Talent kampa 2022” da je namjera ovog ministarstva da podstiče izvrsnost, nadarenost i talente, ne samo kroz redovno školovanje, nego i ovakvu vrstu kampova na kojima će, s jedne strane, učenici steći znanja koja ne stiču tokom redovnog školovanja, a s druge, upoznati prijatelje, odnosno učenike sa sličnim interesovanjima.

Prvi “Talent kamp 2022” organizovalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Inovacionim centrom Banjaluka, pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Željke Cvijanović.