Digitalna Srpska

ASTRONOMI ZADIVLJENI Nakon udara, asteroid zasjenio čak i najsjajnije zvijezde (VIDEO)

Astronomi su zadivljeno posmatrali kako se binarni asteroid Didimos osvijetlio skoro odmah nakon udara letjelice DART američke svemirske agencije NASA u ponedjeljak.

ASTRONOMI ZADIVLJENI Nakon udara, asteroid zasjenio čak i najsjajnije zvijezde (VIDEO)
FOTO: JS MEDIA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Mala, nejasna tačka koja je označavala binarni asteroid Didimos-Dimorfos, udaljen od Zemlje oko 11 miliona kilometara, iznenada je počela brzo da svjetli i za nekoliko minuta zasijenila čak i najsjajnije zvijezde tog sićušnog dijela neba, prenio je Space.com.

– Ovo uveliko premašuje moja očekivanja… Objekat je sada skoro tri magnitude svjetliji nego ranije, ovo su desetine puta više – rekao je italijanski astronom Đanluka Masi koji je podijelio opservacije u lajv strimu preko projekta Virtuelni teleskop, piše Blic.

Space.com takođe navodi da udar letjelice na Dimorfos neće navesti asteroid da udari u Zemlju. Ali, možda postoji drugo svemirsko kamenje slične veličine na smijeru sudara sa našom planetom i zato je ova misija toliko važna.

Širi cilj misije je procjena potencijalnog metoda planetarne odbrane i ako je udar DART-a bio uspješan, ovaj eksperiment mogao bi da dovede do tehnologije koju će čovječanstvo možda jednog dana trebati.

Inače, ako bi kamen veličine DImorfosa udario u zemlju uzrokovao bi značajnu štetu u području u kojem bi pao. Ako bi pao na grad London, prozori bi se razbili širom jugoistočne Engleske a šteta u širem području (Londona) bila bi ekstremna. Ne bi bilo preživjelih u centru Londona zbog samog udara i takođe zbog jačine vazdušne eksplozije – rekao je za Space.com Garet Kolins, profesor planetarne nauke Imperijalnog koledža London.

Prihvati notifikacije