Banjaluka

Banjalučki vatrogasci imali PREKO 900 intervencija za čitavu godinu: Ovo su najčešći uzroci požara u najvećem gradu Srpske

Banjalučki vatrogasci su od početka godine do sada imali 914 intervencija, dok je za čitavu prošlu godinu zabilježeno 989 intervencija, iz Vatrogasno-spasilačke brigade Banjaluka.

Banjalučki vatrogasci imali PREKO 900 intervencija za čitavu godinu: Ovo su najčešći uzroci požara u najvećem gradu Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naime, kako ističu, u ovoj godini zabilježeno je 450 poziva za gašenje požara, što prema dosadašnjim podacima, predstavlja manji broj u odnosu na 615 poziva zabilježenih prošle godine.

-Najčešći uzroci, iako ih ne utvrđuju pripadnici vatrogasne brigade, uglavnom su nehat, nepažnja, nepropisno skladištenje gorivog materijala, neispravne ili preopterećene instalacije, otvoreni plamen i slično- rekli su iz Vatrogasno-spasilačke brigade.

Kako navode, u julu ove godine zabillježeno je 127 intervencija, od kojih se 23 odnosilo na požar.

Pročitajte još

Kako napominju iz Vatrogasno-spasilačke brigade, intervencije se razlikuju od vremenskih uslova i godišnjeg doba.

Vremenski uslovi

-U zavisnosti od vremenskih uslova i godišnjeg doba, razlikuju se i vrste intervencija – uklanjanje stabala, građevinski nedostaci, limovi, crijep, dimnjaci i slično – rekli su iz Vatrogasno-spasilačke brigade.

Naime, brigada je ove godine imala i veliki broj intervencija spasavanja životinja, od kojih su najčešće akcije spasavanja mačaka.

Kako kažu,  trude se da u skladu sa budžetom unaprijede i obnove opremu, kao i uslove za rad čitave brigade koja trenutno broji 93 zaposlena člana.

– Konstantno se radi na obnavljanju opreme i tehnike, a sve u skladu sa planom za tekuću godinu – istakli su iz brigade.

Kako dodaju, brigada takođe radi na podmlađivanju kadra i usavršavanju trenutne i buduće grupe vatrogasaca, pišu Nezavisne novine.

-Planovi i ciljevi u narednom periodu su svakako podmlađivanje i popunjavanje jedinice novim pripadnicima, usavršavanje znanjem i tehnikom, kao i usavršavanje potrebne opreme – rekli su iz Vatrogasno-spasilačke brigade.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije