Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BANJALUKA I SARAJEVO ZA UČENIKE I UMJETNOST Počela realizacija projekta „Muzeji u prokretu“

Kultura
Autor:

Foto: Facebook/MSURS

Projekat „Muzeji u prokretu“ Muzeja savremene umjetnosti u Banjaluci, počeo je sa realizacijom, a ovom prilikom su predstavljene institucije ovog muzeja kao i Zemaljskog muzeja iz Sarajeva, koji su glavni partneri u projektu namijenjenom djeci.

Ovaj pojekat podrazumijeva niz edukativnih programa koji će biti organizovani u muzejima, a nastao je s ciljem poboljšanja kvaliteta edukativne saradnje muzejskih ustanova sa osnovnim školama u 28 opština u Bosni i Hercegovini. Organizacija projekta je pod pokroviteljstvom Kancelarije UNESCO-a u BiH, dok je glavni partner na projektu Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

U sklopu programa organizovanog za mališane održan je i kviz znanja, kako bi se dobro zabavili i vidjeli da muzeji nisu dosadne, već zabavne i zanimljive institucije, te su najuspješniji učesnici u kvizu i nagrađeni. Početku ovog projekta prisustvovali su učenici šestih i sedmih razreda osnovnih škola „Ivo Andrić“, „Branko Ćopić“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Aleksa Šantić“.

Foto: Facebook/MSURS

– Mi smo ovdje danas da vam predstavimo jedan zanimljiv projekat na kojem radimo već neko vrijeme, gdje smo odlučili da zajedno napravimo edukativni program za djecu širom Bosne i Hercegovine. Naša želja prvenstveno je bila da spojimo neke nespojive stvari, prije svega jedan Muzej savremene umjetnosti i jedan veoma kompleksan muzej kao što je Zemaljski muzej koji se bavi arheologijom, prirodom, etnologijom, nekim oblastima koje savremena umjetnost nekada i ne dotiče. U toj želji od nespojivih stvari mi smo se povezali sa Zemaljskim muzejom u Sarajevu i osmislili projekat „Muzej u pokretu“. Zaista želim da nas pohvalim da smo dobili najviše bodova ove godine za ovu ideju u okviru jednog velikog poziva koji je organizovao UNESCO – rekla je direktorica Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković.

„Muzeji u pokretu“ podrazumijevaće niz organizovanih posjeta muzeja opštinama propisanim projektnim pozivom, gdje će se u preko 20 edukativnih radionica, koje će voditi kustosi i pedagozi, osnovci upoznati sa radom muzeja, njihovom ulogom i značajem u društvu, kao i kolekcijama koje ove dvije muzejske ustanove baštine.

– Sličnu prezentaciju projekta koja je održana kod nas imaćemo i u Sarajevu, Trebinju, Bijeljini, Brčkom, Doboju i mnogim drugim mjestima koji nemaju muzeje. Ovaj projekat želi da predstavi muzeje djeci koja možda nisu imala priliku da ih posjete, koja nikada nisu bila u muzeju i možda ni ne znaju šta muzej znači i šta tamo može da se vidi. Mi želimo da im predstavimo muzeje i da ih pozovemo da u nekom narednom periodu nas posjećuju – dodala je ona.

Realizatori projekta ovu ideju planiraju vremenom razraditi zajedno sa kustosima, a naredne godine nastaviti kroz neki novi projekat. Ove dvije muzejske institucije su do sada već sarađivale kroz projekat „Noć u muzeju“ koji se održava i ove godine, četvrtog aprila.

– To je jedan projekat gdje nam dolaze djeca koja nisu ranije posjećivala naš Muzej da spavaju u Muzeju. I djeca iz Banjaluke će imati priliku da odu u neki grad u Bosni i Hercegovini da prespavaju u nekom drugom gradu i nekom drugom muzeju. Ta noć u muzeju je itekako zabavna i zanimljiva, gdje morate da donesete i vreće za spavanje, ali naravno i nešto da naučite – objasnila je direktorica Muzeja u Banjaluci.

U proteklih 20 godina muzeji su se susretali sa egzistencijalnim problemima u lokalnim zajednicama usljed kojih je opao i kvalitet pružanja usluga i edukativne saradnje sa osnovnim školama. Ovaj problem je primijetio i UNESCO i podržao ovu ideju kako bi se situacija popravila.

– Draga djeco vi ste glavni cilj našeg projekta. Vi ste grupa sa kojom zaista želimo raditi kroz ovaj zajednički projekat Ujedinjenih nacija koji se zove „Dijalog za budućnost“ s ciljem jačanja socijalne kohezije u Bosni i Hercegovini, koji zajednički implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO. Mi želimo da ostvarimo dijalog između svih aketra u Bosni i Hercegovini kako bi se mogla kreirati jedna bolja budućnost za vas mlade – rekao je Siniša Šešun, direktor kancelarije UNSECO-a u BiH.

Čitav projekat biće praćen i snimljen kako bi na kraju nastao film koji će predstavljati rezultat saradnje.

– Cilj nam je svakako da dopremo tamo gdje u svakodnevnici rijetko dopiremo. I pogovoto mi koji živimo u Banjaluci i u Sarajevu i u ovim većim centrima malo i zaboravimo kako to izgleda život u mjestima gdje neke stvari nisu posložene onako kako bi trebalo da budu. Jedan od problema našeg društva je da se pristup kulturi svodi na par centara i naša dužnost je da pomognemo da se taj problem riješi. Nama je posebno zadovoljstvo da sarađujemo sa Muzejem savremene umjetnosti jer na neki način rušimo te vještačke granice koje postoje među nama, kao i jer se kultura i umjetnost trebaju posmatrati kao jedno cjelovito biće – rekao je Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja.

Foto: Facebook/MSURS

Takmičenje za đake

Tokom trajanja edukativnog programa učenici su bili u prilici da se upoznaju sa radom Muzeja savremene umjetnosti da posjete aktuelnu izložbu „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“ uz specijalno vođenje kroz izložbu. Učenici osnovnih škola su se na kraju programa takmičili u oblasti likovne umjetnosti kroz interaktivni kviz uz kustose muzeja i poznatog banjalučkog glumca Duška Mazalicu.

 

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO